Hlavní obsah

Mladí výtvarníci se mohou hlásit do soutěže o cenu Chalupeckého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl vyhlášen 23. ročník soutěže pro mladé výtvarníky o cenu Chalupeckého. Uzávěrka přihlášek je do 31. května. Za organizátory o tom informovala Denisa Salátková.

Článek

Do tradiční soutěže pro autory do 35 let se může přihlásit každý, kdo chce své dílo konfrontovat se současnou tuzemskou uměleckou scénou. Společnost také oslovila skupinu teoretiků a kurátorů, aby nominovali své tři adepty na cenu.

Pro každý ročník je jmenována mezinárodní odborná komise, která přihlášená díla posuzuje. Předsedou letošní bude stejně jako loni newyorský kurátor Muzea moderního umění (MoMA) Christian Rattemeyer. "Složením odborné komise, která bude vybírat finalisty a následně hodnotit jejich díla, chceme zpochybnit lokální diskuse na téma klasických a nových médií. Naším záměrem je přitáhnout k ceně co nejvíce autorů i odborníků," připomněla cíle ceny Lenka Lindaurová, ředitelka společnosti.

V porotě historici, kurátoři a umělci

V sedmičlenné porotě zasednou například historička umění Milena Bartlová, rakouský kurátor Georg Schöllhammer nebo umělci Daniel Balabán a Tomáš Lahoda.

Cena nesoucí jméno kritika Jindřicha Chalupeckého vznikla v roce 1990 z podnětu Václava Havla, Theodora Pištěka a Jiřího Koláře. Jejím cílem je povzbudit mladé umělce k větší aktivitě a umožnit jim přímý styk s výtvarným světem. Bývá srovnávána s filmovou cenou Český lev nebo divadelní Thálií.

Mezinárodní komise bude vybírat finalisty 10. a 11. června. Jejich práce pak budou vystaveny v listopadu a prosinci v Domě pánů z Kunštátu v Brně. Laureát pro letošní rok bude vybrán v průběhu výstavy. Vítěz obdrží 150 tisíc korun a možnost dvou studijních pobytů v zahraničí, kde může také realizovat své výstavy.

Loni získal ocenění Mark Ther, který se věnuje videoartu. Cenu vyhrál s videem, kde popisuje hororový příběh ztracených dětí ze sudetských severních Čech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám