Hlavní obsah

Mladí umělci se už podvacáté utkají o cenu Jindřicha Chalupeckého

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udílení prestižního ocenění pro mladé české výtvarníky do 35 let, kterou každoročně vyhlašuje Společnost Jindřicha Chalupeckého, letos vstupuje do 20. ročníku. Uzávěrka přihlášek na Cenu Jindřicha Chalupeckého 2009 je 31. května.

Foto: ČTK

Jindřich Chalupecký

Článek

Mezinárodní sedmičlenná komise pak na začátku června vybere finalisty. Ti své projekty představí na výstavě Finále 09, která se premiérově uskuteční v pražském Centru současného umění DOX, a to ve dnech od 22. října do 23. listopadu. Laureát pro letošní rok bude slavnostně vyhlášen v DOX 12. listopadu.

Tajemník společnosti Jiří Ptáček v pondělí také sdělil, že uvažují pro rok 2010 vyhlásit ještě jednu cenu – pro kurátory či mladé kunsthistoriky na budoucí projekty nebo výstavní záměry. Ptáček uvedl, že jde zatím o počáteční myšlenku v hrubých obrysech. Novinkou je od tohoto ročníku právě spojení Společnosti Jindřicha Chalupeckého a Centra současného umění DOX.

Příští rok se bude rakapitulovat 

„Režim střídání mezi Prahou a Brnem zůstane nadále zachován, protože se ukázalo, jak moc si v Brně váží této možnosti a s jakou profesionalitou k přípravě prezentace a vyhlášení ceny přistupují. Přesto zvažujeme napřesrok soustředit hlavní část aktivit kolem vyhlášení ceny opět do Prahy,“ řekl Ptáček a dodal: „Na příští rok plánujeme zrekapitulovat, co Cena Jindřicha Chalupeckého vnesla do vztahu společnosti k mladému umění, co se stalo, a také naznačit, co české výtvarné umění vyžaduje v současných podmínkách.“

K této příležitosti se chystají organizátoři v roce 2010 vydat i obsáhlou publikaci rozhovorů s dvaceti nositeli ceny.

Od roku 2002 se ve vyhlašování vítěze střídá Praha s Brnem. Příští rok by měl patřit Brnu, ale s ohledem na velké oslavy se bude hlavní část konat opět v Praze (v Brně se však uskuteční část programu; do moravské metropole se předávání CJCH vrátí v plné síle v roce 2011).

Cena vznikla v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, Jiřího Koláře a Theodora Pištěka a je odkazem postojů a celoživotní činnosti filozofa, výtvarného a literárního kritika Jindřicha Chalupeckého. Vítěz kromě významného titulu (dosud jej získali kupř. Petr Nikl, Lukáš Rittstein, David Černý nebo Eva Koťátková) obdrží šek na 50 tisíc korun, šestidenní stipendijní pobyt v New Yorku a částku 100 tisíc Kč na realizaci výstavy, katalogu nebo dalšího projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám