Hlavní obsah

Mladí čeští návrháři se chystají znovu dobýt Londýn

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mezinárodní přehlídce mladých módních talentů International Fashion Showcase 2017 (IFS) představí svou tvorbu pět studentů pražské Uměleckoprůmyslové školy (UMPRUM). IFS je doprovodná akce jedné z největších módních událostí roku, londýnského Fashion Weeku. Čeští zástupci se prestižní akce účastní už počtvrté, přičemž loni vyhráli hlavní cenu za instalaci Last Fata Morgana.

Foto: Nicole Ehrenbergerová

Jenovéfa Boková je patronkou výstavy českých talentů z UMPRUM.

Článek

,,Módu v našem programu vnímáme spíše jako umění než byznys. Snažíme se ukázat její přesahy do jiných oborů, jak dokáže kreativně reagovat na současný svět a zároveň udržovat kvalitu tradičních řemesel,“ říká Tereza Porybná, ředitelka Českého centra v Londýně, které akci podporuje a také se dlouhodobě věnuje propagaci české módy v zahraničí.

„Pro mne osobně je spolupráce s mladými designéry vždy velkou inspirací, kterou se snažím využít v dalších projektech, a občas se objeví i v mém šatníku,“ dodává Tereza Porybná.

Foto: Jakub Křovák

Design: Filip Hieke

Móda, která nezná hranic

Hlavním tématem letošního roku je Local/Global (lokální/globální), tedy idea, že hranice neexistují, ale jsou naopak vytvářeny a formovány svým okolím – přírodou, kulturními pamětihodnostmi, ale také sociálními změnami a historickými posuny, které se odrážejí ve formě výroby, v technice i v použitých materiálech.

Proto návrháři sázejí především na osobitost. Doufají také, že navážou na úspěch svých kolegů, kteří v minulém roce vyhráli cenu poroty za nejlepší instalaci Last Fata Morgana [celá zpráva].

Foto: Tereza Ondrušková

Design: Michaela Čapková

Neplatí žádná pravidla

Výstavu, která nese název There Is Only You, vede přední český návrhář a vedoucí ateliéru módní tvorby UMPRUM Pavel Invančič, který přibližuje koncept letošního tématu.

„Každý z pěti designérů svou tvorbou definuje své osobní teritorium, nacházející se v prostoru, pro který nemusí platit běžná pravidla. Designéři, poháněni osobní aktivitou, sebeuvědoměním a zodpovědností, vytvářejí svůj vlastní kaleidoskop, složený z různých úhlů pohledu. Smysl nespočívá v hledání, ale vytváření sebe sama,“ vysvětluje Ivančič.

V kolekcích pro rok 2017 se prolíná téma letošního ročníku IFS s osobními pocity a názory, které se svou tvorbou snaží čeští návrháři vyjádřit. Hranice mezi spirituálním a materiálním světem, vztah nositele k oděvu, propojení předmětů denní potřeby s oblečením, ženskost ve vztahu k mytologii a japonským anime filmům, ale také oděv jako prostředek vyvolávající vzpomínky.

Foto: Vendula Knopová

Design: Tereza Rosálie Kladošová

Odborný dohled zajistí stálice české módní scény

Nad pěticí českých návrhářů Michaelou Čapkovou, Filipem Hiekem, Terezou Rosálii Kladošovou, Terezou Ledvinovou a Kateřinou Plamitzerovou drží odborný dohled architekt a designér Jiří Pelcl, návrhářka Liběna Rochová a Anna Orsini, umělecká ředitelka londýnského Fashion Weeku. Patronkou výstavy se stala mladá herečka Jenovéfa Boková.

„Tito mladí designéři jedou kromě svých děl prezentovat i nás, naši zemi, a dělat nám tedy dobré jméno ve světě. Už jen proto stojí česká výstava za naši pozornost. Přeji jim, aby si tuto příležitost maximálně užili.“

Výstava českých talentů s názvem There Is Only You bude v prostorách Sommerset House jako doprovodná akce Fashion Weeku v Londýně a uskuteční se ve dnech 17.–21. 2. 2017.

Foto: Karin Zadrick

Design: Tereza Ledvinová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám