Hlavní obsah

Míří k nám Foals, The Knife i James

Právo, Jaroslav Špulák

Pokud bychom v programech největších českých letních hudebních festivalů hledali hvězdy mainstreamu, se zlou bychom se potázali. Na ty letos dojde jen v malé míře. Na své si ale přijdou milovníci alternativní hudby a indie rocku. Do Česka totiž zamíří kapely, jejichž jména těší hudební fajnšmekry.

Foto: archív Rock for People, V2

The Foals přijedou na Rock for People,

Článek

Na Rock for People pořadatelé pozvali Američany 30 Seconds To Mars, kteří již celosvětově prodali několik miliónů svých alb a do Hradce Králové zamíří s novinkou Love Lust Faith + Dreams. V jejich čele navíc stojí populární herec Jared Leto.

Jednáme ještě s jedním velkým jménem a ta jednání se blíží k úspěšnému závěru.                 Pavel Mikez, Benátská noc

Minulou středu festival zveřejnil, že pozval skvělou britskou indierockovou formaci Foals, která se v České republice představí poprvé a přiveze novou albovou kolekci Holy Fire. Již dříve Rock for People zveřejnil účast skupiny Queens Of The Stone Age, která rozhodně nepatří mezi středoproudé a jistě si na jejím setu smlsnou příznivci syrového rocku 90. let.

„Momentálně ještě jednáme o větší kapele z oblasti taneční scény. Víme, že lidé si na festivalu rádi zatančí a pobaví se při tom. Ukázaly to v minulosti koncerty skupin Prodigy nebo Pendulum. Tím by ale měla být nabídka velkých zahraničních jmen uzavřena,“ řekl Právu Michal Thomes, jeden z šéfů Rock for People.

Velmi silné obsazení bude mít festival Colours of Ostrava. Před pár dny pořadatelé oznámili účast švédské skupiny The Knife, patřící k nejvlivnějším jménům současné elektronické hudby. Předtím se už ale na festivalových plakátech skvěla tak výrazná jména jako Sigur Rós, Jamie Cullum, Tomahawk, The xx nebo Devendra Banhart, vesměs lahůdky pro ty, kteří hudbu skutečně poslouchají a neberou ji jen jako kulisu.

Foto: archív Rock for People, V2

The Knife na festival Colours of Ostrava.

FOTO: archív Rock for People, V2

„Sestava velkých jmen je už uzavřena,“ sdělil Právu tiskový mluvčí Colours of Ostrava Jiří Sedlák. „Budeme ale doplňovat kapely na menší pódia, takže nějaká jména ještě přibydou.“

V loňském roce posílily svou pozici mezi českými festivaly Benátská noc, která se z Malé Skály přestěhovala do areálu ve Vesci v Liberci, a Open Air Festival Trutnov. Benátská noc letos překvapila účastí manchesterské kapely James. Ta vznikla už v roce 1982 a po pauze, kterou vyhlásila v roce 2001, se na scénu před šesti lety v plné síle vrátila.

„Jednáme ještě s jedním velkým jménem a ta jednání se blíží k úspěšnému závěru. Věřím, že to do konce týdne dotáhneme, abychom ho mohli co nejdříve vyhlásit. Pokud to dopadne, byla by to největší hvězda letošní Benátské noci,“ prozradil Právu ředitel festivalu Pavel Mikez.

Velká očekávání také provázejí festival v Trutnově. Zatím bylo zveřejněno jen jméno anglického bluesmana Johna Mayalla, nicméně pořadatelé vyhlašují své hvězdy vždy poměrně pozdě, takže v případě této akce lze být ještě v klidu. „Další jména budeme jako tradičně zveřejňovat postupně,“ potvrdil Právu šéf festivalu Martin Věchet.

Mighty Sounds a Masters

V silný festival se proměňuje táborský Mighty Sounds. Letos přivítá takové harcovníky, jakými jsou hardcoreoví Američané Suicidal Tendencies či Anti-Flag, také britské The Subways, kteří v minulosti vyhlásili, že při každém svém turné žádají manažera, aby nezapomněl na koncert v České republice.

Sázavafest a Open Air Festival v Panenském Týnci měly v loňském roce finanční potíže, a tak se letos trochu uskromní. Sázavafest se přemístil z Benešova do Světlé nad Sázavou a oznámil například skupinu Falco Tribute Band, ve které jsou muzikanti, kteří v osmdesátých letech hráli v doprovodné kapele slavného rakouského zpěváka Falka. Open Air Festival zase zveřejnil účast formací Skunk Anansie a O. Children.

Míří k nám Foals, The Knife i James

Letní hvězdy

Rock for People

2.–5. 7., Hradec Králové

30 Seconds To Mars, Queens Of The Stone Age, Foals, Billy Talent, Bloc Party, Klaxons

Masters of Rock

11.–14. 7., Vizovice

Accept, Devin Townsend, Lordi, Grave Digger

Colours of Ostrava

18.–21. 7., Dolní Vítkovice

Sigur Rós, The Knife, Jamie Cullum, The xx, Tomahawk, Devendra Banhart

Mighty Sounds

19.–21. 7., Tábor

Suicidal Tendencies, The Subways, Skindred, Anti-Flag

Benátská noc

26.–28. 7., Liberec-Vesec

James, Sunrise Avenue, Sabaton, N. O. H. A.

Sázavafest

1.–3. 8., Světlá nad Sázavou

Falco Tribute Band, Lyre Le Temps, Dub FX, Hanne Kolsto, Maia Vidal

Open Air Festival

8.–10. 8., Panenský Týnec

Skunk Anansie, O. Children

Open Air Festival

15.–18. 8., Trutnov

John Mayall

John Mayall

John Mayall

Tradičně vysokou laťku drží program metalové přehlídky Masters of Rock. Akce se stala jednou z nejprestižnějších svého druhu v Evropě a pořadatelé i tento rok přizvali žánrovou špičku.

Reklama

Výběr článků

Načítám