Hlavní obsah

Ministr Jandák chce zřídit Ústav umění

Právo, rh

Pražský Divadelní ústav (DÚ) se má stát Ústavem umění a částečně se přestěhovat do Brna. Rozhodl o tom ministr kultury Vítězslav Jandák, který včera zároveň potvrdil ve funkci ředitele DÚ Ondřeje Černého, jenž stojí v čele této příspěvkové organizace deset let. Podle Jandáka nejde o likvidaci Divadelního ústavu, přesunutím některých pracovišť na Moravu by prý byl ústav naopak posílen.

Článek

V Brně by vznikl odbor hudební a odbor divadelní, určený pro divadla na Moravě a ve Slezsku. "Myslím si, že si to Morava určitě zaslouží," poznamenal ministr na tiskové konferenci při své pondělní návštěvě ve Zlíně. Zřízení nových oddělení v Brně přijímá i ředitel Černý. "S rozšířením činnosti do Brna v zásadě souhlasím," komentoval úmysl Černý a naznačil, že s tím ve své koncepci počítal.

"V tuto chvíli začínáme společně s panem ministrem upřesňovat své představy o pracovištích v Brně i o celkové koncepci Divadelního ústavu do budoucích let," řekl v úterý Černý Právu.

Podle Ludmily Kadrnkové z tiskového odboru MK ČR se výběrová komise, v níž byli kromě dvou zástupců ministerstva Jiří Srstka, Vlastimil Harapes a Milan Lukeš, na jménu kandidáta do funkce ředitele DÚ shodla jednomyslně a ministr její rozhodnutí respektoval. O post ředitele DÚ se ucházel kromě stávajícího ředitele i divadelní kritik Zdeněk A. Tichý a někdejší ředitel brněnského studia ČT Zdeněk Drahoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám