Hlavní obsah

Million Dolar Baby

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Clinta Eastwooda o síle vůle se odehrává ve výlučném prostředí ženského boxu, není to však čistě sportovní snímek, ale drama, které klade velký důraz na psychologii. Snímek vznikl na motivy dvou povídek z knihy Rope Burns boxerského managera Jerryho Boyda (1930-2002), který psal pod pseudonymem F. X. Toole.

Foto: Darina Boumová
Článek

Film vypráví příběh jednatřicetileté svobodné matky Maggie (Hilary Swanková), která vidí v boxu jedinou šanci, jak změnit svůj osud. Přijde proto za stárnoucím trenérem Frankiem Dunnem (Clint Eastwood), aby ji učil. Zklamaný Dunn, od něhož odešel i poslední talent k jinému manažerovi a trénuje už jen začátečníky, ji odmítne. Má sice sílu, ale připadá mu stará a chybí jí technika.

Maggie však má neuvěřitelnou vůli, na tréninku se domluví s jeho asistentem Eddiem a svou houževnatostí si nakonec získá i Dunna. Oba sblíží schopnost překonávat bolest a vyrovnávat se osudem a minulostí. Ovšem sportovní úspěch ohrozí další tragédie...

Film byl oceněn dvěma Zlatými glóby: za nejlepší režii pro Clinta Eastwooda a za nejlepší herecký výkon v dramatu pro Hilary Swankovou.

Million Dolar Baby získal sedm nominací na Oscary: dvakrát je nominován Clint Eastwood - za režii filmu a za ztvárnění hlavní role, další nominaci má představitelka hlavní role Hilary Swanková i Morgan Freeman za ztvárnění role vedlejší. Snímek je nominován také mezi nejlepšími filmy, za adaptaci předlohy pro scénář a za střih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám