Hlavní obsah

Miley Cyrusová, Scorpions i vítězky Eurovize podpořili Ukrajinu. Mike Garson složil skladbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K válce na Ukrajině se vyjádřila i řada hudebníků. Jsou mezi nimi světová popová hvězda, rocková kapela, věhlasný pianista i ukrajinské zpěvačky, které zvítězily v soutěži Eurovision Song Contest.

Foto: Profimedia.cz

Miley Cyrusová natáčela na Ukrajině videoklip.

Článek

Zpěvačka Miley Cyrusová natáčela v roce 2018 v Kyjevě videoklip k písni Nothing Breaks Like A Heart a tvrdí, že na ty chvíle nikdy nezapomene. Nyní Ukrajincům napsala.

„Zlomilo mi srdce, když jsem slyšela o invazi na Ukrajinu. Natáčela jsem před časem v Kyjevě videoklip a jsem hluboce vděčná tamní komunitě, že mě přijala s otevřenou náručí,“ konstatovala americká popová hvězda. „Jsem solidární se všemi Ukrajinci zasaženými tímto útokem a spolu s většinou světa vyzývám k okamžitému ukončení násilí.“

Německá hardrocková skupina Scorpions vytvořila svůj největší hit Wind Of Change, který se stal hymnou změn probíhajících v Evropě, během rozpadu Sovětského svazu na počátku devadesátých let. Nyní promluvila o ruské invazi na Ukrajinu.

„Nepřerušujte dialog. Slova jsou lepší než kulky. Naše srdce a modlitby jsou s Ukrajinci,“ stojí na facebookové stránce kapely u fotografie zpěváka Klause Meineho.

Foto: Petr Horník, Právo

Klaus Meine ze skupiny Scorpions.

Americký pianista Mike Garson vystupoval po boku Davida Bowieho téměř celou svou uměleckou kariéru. Hluboce ho zasáhla ruská invaze na Ukrajinu, a proto vytvořil speciální skladbu. Jmenuje se Psalm of Prayer for Ukraine a podporuje obyvatele té země. „Je mi smutno, že jsem musel složit tuhle skladbu,“ řekl.

Vítězka Eurovize z roku 2016, Ukrajinka Jamala, je v Kyjevě a podává zprávy o dění ve městě. Prozradila také, že musela opustit byt a najít si úkryt před dalšími raketovými útoky na hlavní město.

„Moji drazí zahraniční přátelé. Putin a ruská armáda zahájili plnou invazi na Ukrajinu. Potřebujeme vaši pomoc, vaši podporu. Prosím, pomozte Ukrajině, jak jen můžete. Jsme mírumilovní lidé. Pojďme zastavit ruskou agresi,“ řekla do kamery zlomeným hlasem. V následujících okamžicích opustila byt se sbalenou taškou a podle pokynů úřadů hledala úkryt před dalším raketovým útokem.

Ukrajinská zpěvačka Ruslana vyhrála Eurovizi v roce 2004. Krátce poté se rozhodla bojovat za demokracii na Ukrajině. V roce 2006 byla zvolena do tamního parlamentu. Aktivní byla i během protestů na Majdanu v Kyjevě v roce 2014.

Když nyní Rusko zaútočilo na Ukrajinu, Ruslana nemohla mlčet. „Pokud se světoví politici bojí Putina, znamená to, že jsou na něm závislí. Ale svobodní lidé se ho nebojí. Prosím, dělejte pokojné protesty v celém světě, abyste ochránili naši civilizaci a mír. Ukrajina vysílá S.O.S., aby probudila svět. Celý svět je v ohrožení! Slyšíte nás!?“ napsala na svůj Facebook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám