Hlavní obsah

Milan Lasica by měl mít státní pohřeb, na Slovensku sepisují petici

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nedělní smrti herce, zpěváka, autora a režiséra Milana Lasici se na Slovensku rozběhla petice k uspořádání státního pohřbu oblíbeného umělce. Vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka chce koaličním partnerům navrhnout, aby na počest zesnulého umělce byl na Slovensku vyhlášený státní smutek.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Milan Lasica si také zazpíval.

Článek

Sulíkova strana zdůraznila, že Lasica byl osobnost slovenské kultury, která ovlivnila celé generace. „Bez něj by nebyl moderní slovenský humor. Vždy jsme se s vámi smáli, teď pláčeme,“ konstatoval deník Sme. „Odešel za bouřlivého potlesku. Tak odchází legenda,“ dodal deník Nový čas.

Jednaosmdesátiletý Lasica vystupoval v neděli v bratislavském Studiu L+S na koncertě k 30. výročí orchestru Bratislava Hot Serenaders. Dozpíval písničku Ja som optimista, uklonil se a přímo na jevišti zkolaboval. „Byla to náhlá porucha srdečního rytmu. Byl jsem tam a dával jsem resuscitaci, než přijela záchranka,“ uvedl jeden z diváků. „Párkrát se ‚vrátil‘ a pohyboval očima, ale nezvládl to,“ dodal divák pro Denník N. Podle dalších zdrojů se přivolaní záchranáři pokoušeli Lasicu oživit ještě dvacet minut, ale neúspěšně.

Denník N upozornil, že Lasica si zahrál hrobaře v pohádce Princ Mamánek herce a režiséra Jana Budaře. „Jeho poslední filmovou postavu jsme ještě nemohli vidět, premiéra bude v roce 2022,“ konstatoval list.

Svět už nebude stejný

„Když zemře někdo, kdo se vás svým životem dotýkal, mám pocit, jako by se v tu chvíli zastavil čas a svět už nebude stejný,“ uvedla na sociální síti slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Upřímnou soustrast manželce Magdě Vášáryové a dvěma dcerám vyjádřil ještě v noci také slovenský premiér Eduard Heger. „Moc mě zasáhla zpráva o tom, že Slovensko přišlo o další legendu slovenské kultury. Milan Lasica byl nadaný herec, zpěvák a autor. Jeho jedinečný humor a satira provázely mnoho generací,“ napsal Heger na sociální síti. „Jeho celoživotní dílo je jasným důkazem, že žádný režim nemá takovou moc, aby zastavil kreativitu, smích a přátelství,“ dodal předseda vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám