Hlavní obsah

Mike Leigh

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský režisér Mike Leigh (20. 2. 1943, Salford) je znám především jako autor vynikajících filmů Nahý (1993) a Tajnosti a lži (1996), které mu přinesly ceny na festivalu v Cannes. První dostal cenu za režii, druhý Zlatou palmu pro nejlepší film, přičemž Leigh za něj byl také nominován na Oscara.

Foto: Jan Kaše

Tygří námluvy v zoologické zahradě v Plasích

Článek

Nominace Oscar 2004

  • režie, snímek Vera Drake - Žena dvou tváří
  • původní scénář,  snímek Vera Drake - Žena dvou tváří

Leigh točí filmy, ve kterých jednání postav hodně ovlivňuje jejich původ. Absolvent herectví na Královské akademii dramatického umění začínal jako herec, většinou si své hry ovšem psal sám, do dneška jich napsal 20.

Debutoval v roce 1971 filmovou adaptací vlastní hry Tísnivé okamžiky, snímek byl oceněn na festivalech v Locarnu a v Chicagu, ovšem byl komerčně neúspěšný, a tak se režisér vrátil k divadlu a práci pro televizi.. K filmu se vrátil v roce 1988, kdy natočil Velké naděje (Cena kritiky na MFF v Benátkách).

Následujícími autorskými snímky upevnil svůj statut významného evropského režiséra s jasným rukopisem a pojetím. V realistických filmech se zaměřuje především na rodinné problémy chudších lidí, přičemž pečlivě vykresluje prostředí i postavy. Jeho filmům v duchu britské školy nechybí humor. To jasně ukazují Tajnosti a lži, v nichž mladá vzdělané černoška pátrá po skutečné matce, což je životem ubitá bílá dělnice, která žije se svou další nemanželskou dcerou.

Ale i její vzdělanější bratr je svázán konvencemi a existence černošky v rodině jej šokuje. Nahý zase vypráví o Johnnym, který se nechce přizpůsobit společnosti a dobrovolně se stane bezdomovcem.

Nominace na Oscara
Tajnosti a lži (1996 za režii a původní scénář)
Topsy-Turvy (1999 za původní scénář)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám