Hlavní obsah

Michal Hvorecký představil novou knihu

Právo, jaš

Slovenský spisovatel Michal Hvorecký vydal novou knihu. Jmenuje se Tahiti Utópia a autor ji představil v knižním stanu Martinus na festivalu Pohoda, který proběhl o víkendu ve slovenském Trenčíně.

Foto: Dorian Hanuš

Michal Hvorecký

Článek

Hvorecký napsal alternativní historii dvacátého a jednadvacátého století, v níž díky Milanu Rastislavu Štefánikovi vzniklo slovenské osídlení na Tahiti. Příběh vychází z reálných skutečností, ale autor si v něm pohrává s možností, co by bylo, kdyby věci byly jinak.

Foto: Marenčin PT

Obal knihy

„Štefánika velmi trápilo, že v období, kdy intenzivně vnímal svou domovinu, opustil Slovensko téměř milion mužů, ale i rodiny. Odcházeli za prací do Severní a Jižní Ameriky. Reálně se obával toho, že se Slovensko vylidní a zbytek lidí, který na něm zůstane, bude systematickou politikou asimilovaný,“ uvedl Hvorecký.

„Štefánik byl na Tahiti jako vědec a astronom, ale přijel tam i jako vojenský stratég. Nebyl sice ještě francouzským občanem, ale tamní vláda mu už dávala úkoly týkající se zlepšení spojení s touto částí světa, která se ukázala být pro Francii strategicky velmi důležitá. Štefánikovým největším snem však bylo zřídit na Tahiti observatoř a pozorovat hvězdy, což byla jeho obrovská vášeň,“ dodal.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám