Hlavní obsah

Michal Dvořák a Jaroslav Svěcený představí Vivaldianno v Lucerně

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Multižánrový projekt muzikanta a skladatele Michala Dvořáka a houslisty Jaroslava Svěceného Vivaldianno vznikl v roce 2005. Má na svém kontě albovou podobu, řadu koncertů a před sebou další. 28. listopadu zazní Vivaldianno MMXII ve Velkém sále pražské Lucerny.

Foto: Agentura Michaela Kocourková - Jiří Markvart

Michal Dvořák a Jaroslav Svěcený zvou na Vivaldianno MMXII do Lucerny.

Článek

Tvůrci Vivaldianna se nechali inspirovat nejen hudbou Antonia Lucia Vivadiho, ale také skladbami Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta, dílem houslisty a skladatele Fritze Kreislera či argentinského autora Astora Piazzolly.

„Koncert v Lucerně bude úplně jiný než všechny předcházející,“ řekl Právu Svěcený. „Představíme retrospektivu celého projektu. Zaznějí věci z počátků, dokonce v původním znění, stejně jako skladby z pozdějších dob. Bude to průřez Vivaldiannem od začátku po dnešek.“

V Lucerně vystoupí rovněž řada hostů, kteří se na Vivaldiannu podíleli nebo podílejí. Celý program bude Svěcený provázet slovem.

Byl to zprvu experiment

„Vivaldianno vlastně vzniklo proto, že nám tenkrát připadlo šílené, když u nás vznikaly crossoverové hudební projekty, které jejich tvůrci vymysleli a natočili za týden,“ uvedl Svěcený. „Byla to trochu fraška, vůbec mě to jako posluchače neuspokojovalo. Při Vivaldiannu jsme pracovali se skladbami i s jejich zvukem. První album se chystalo čtyři roky, každý takt se promýšlel. Byl to zprvu experiment, který nás s Michalem Dvořákem spojil, ač jsme každý z trochu jiného žánru. A spojil s námi i další skvělé muzikanty jak z rocku, tak klasiky.“

V příštím roce, až Svěcený ukončí projekt o historii slavných italských houslí, na němž pracuje, a Dvořák odehraje comebackové turné se skupinou Lucie, chtějí ve Vivaldiannu pokračovat dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám