Hlavní obsah

Michal Ambrož: S hraním na kytaru pomalu končím

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michal Ambrož & Hudba Praha odstartují 31. března v Kolíně koncertní turné. Hrát na něm budou jak skladby z alba Srdeční příběh, které vydal Ambrož ve spolupráci s producentem Davidem Kollerem loni, tak z repertoáru kapel Hudba Praha a Jasná páka.

Foto: Lucie Levá

Michal Ambrož prošel v posledních letech dramatickými životními i uměleckými okamžiky.

Článek

Před dvěma lety jste měl vážné zdravotní problémy a byl jste na nějaký čas mimo hudební scénu. Jak dlouho jste nebyl na koncertním turné?

Loni na podzim proběhlo takové kratší turné skupiny Michal Ambrož & Hudba Praha, které teď bude pokračovat. Předtím jsem ale se svou kapelou nebyl na šňůře dost dlouho, několik let. Pravda je, že poté, co jsem se začal uzdravovat, mě David Koller vzal předloni jako hosta na své turné k albu ČeskosLOVEnsko. Nenásilně jsem se díky němu po složité operaci vrátil na pódia a s Davidem jsem si koncertování opravdu užil.

Mezi vámi a Kollerem je přátelské pouto. Říká se dokonce, že vám zachránil život…

David byl jedním z andělů strážných, kteří při mně stáli v době, kdy jsem měl těžké zdravotní problémy, byl jsem v nemocnici a absolvoval jsem složitou operaci. Navštěvoval mě, vozil mi polévky a snažil se o mě pečovat. Vždycky, když přišel, řekl mi, abych už vstal z postele, že spolu musíme udělat ještě nějakou muziku. Psychicky mi to hodně pomáhalo. A právě tam někde, na jednotce intenzivní péče, je vlastně počátek alba Srdeční příběh, které jsme spolu loni natočili. Vykrystalizovalo to poté, co mě opustila většina lidí z mé tehdejší kapely Hudba Praha.

Foto: Lucie Levá

Na nadcházející turné přitom vyjedete se skupinou stejného názvu.

Jsou v ní ale jiní lidé a před jejím názvem je mé jméno. V původní jsem byl sice kapelníkem, ale na pódiu jen řadovým hráčem, kytaristou a zpěvákem. Nyní jsem pouze zpěvákem. Na kytaru už moc hrát nemůžu, nedovoluje mi to zdravotní stav. Mám pokročilé stadium revmatismu, takže s hraním se pomalu loučím a hraju již pouze v Jasné páce.

Mrzí vás rozchod s ostatními členy Hudby Praha?

Zjistil jsem, že to asi nejvíce zamrzelo pár našich kamarádů, kteří byli zvyklí, že jsme ta stará dobrá parta. Nerozešli jsme se ve zlém, pořád jsme kamarádi a můžeme spolu chodit na pivo. Kluci však měli o dalším fungování představu, kterou nebylo možné skloubit s mým zdravotním stavem.

Jaké písně máte s novou Hudbou Praha v repertoáru?

Hrajeme stoprocentně pouze ty, jež jsem složil já. Vyplývá to z koncepce alba Srdeční příběh. David Koller pro ně vybral nějaké písně, probrali jsme je a on byl pak ten poslední, kdo rozhodl, které nahrajeme na desku. Shodou okolností vybral takové, jež jsem složil i otextoval já. Podle této filozofie jsme pak chystali i koncertní program nové kapely.

Hrajeme převážně písničky z alba Srdeční příběh a doplňujeme je, řekněme, největšími hity z repertoáru skupin Hudba Praha a Jasná páka, které jsem shodou okolností napsal také já. Nevylučuju ale, že se to postupem času změní.

Jste víc skladatel, anebo textař?

Považuju se za textaře. Kolem mě je řada lidí, například Petr Váša nebo Karel Malík, které beru spíše jako básníky. Z niterné potřeby něco napsat si neustále píšou nějaké texty. Já to měl vždycky spojené s hudbou, už od svých třinácti let, kdy jsem začal skládat. Mé texty zpravidla vznikaly na muziku, případně mě napadl nějaký slogan, na který jsem vymyslel melodii. Kvůli tomu, že nejsem básník, jsem možná ve svých textech někdy trochu monotematický. Nemám tak širokou škálu nápadů, jakou mají lidé, kterým je dáno tvořit básně.

Co bude poté, až koncertní turné skončí?

Máme už naplánovaná nějaká vystoupení na letních festivalech. Není jich moc, a tak se těším, že si je užijeme. Na podzim bychom chtěli absolvovat kratší akustické turné a pak, když to bude klapat, se možná zkusíme soustředit na nahrání nového alba.

Foto: Lucie Levá

Ponecháte si název Hudba Praha? Přece jenom je to, vzhledem k existenci další takto pojmenované kapely, v níž jsou vaši bývalí spoluhráči, poněkud matoucí.

Asi ano, respektive mě k tomu vydavatelé, promotéři a manažeři tlačí s tím, že je to název zavedený a lidé ho znají. Já k němu však nemám žádný osobní vztah. Vznikl jako provizorium poté, kdy nám bolševici před revolucí zakázali název Jasná páka. Kromě zábavné historky s dědečkem Jiřího Plecha Novotného, který bydlel v pražských Střešovicích ve zkušebně a všechny zdravil slovy Hudba Praha, nemá žádnou valnou hodnotu.

To znamená, že na něm nelpím. Osobně bych byl nejraději, kdyby se má současná kapela jmenovala Michal Ambrož & Androš Band. Uvidíme, třeba si to prosadím.

Reklama

Výběr článků

Načítám