Hlavní obsah

Mezinárodní festival Pražské varhany zve do pěti kostelů v metropoli

V neděli začal mezinárodní varhanní festival Free Organ World - Pražské varhany. První vystoupení v Břevnovském klášteře patřilo Daliboru Miklavčičovi ze Slovinska. Do čtvrtka 17. června mohou zájemci v kostelích sv. Štěpána, sv. Prokopa, sv. Rocha a kapitulním chrámu sv. Petra a Pavla slyšet varhanní koncerty v podání tuzemských i zahraničních organistů.

Foto: Profimedia.cz

Břevnovský klášter

Článek

"Miklavčič předvedl v bazilice sv. Markéty nejen varhany, ale také své pedálové cemballo a několik zajímavých odhalení, co se týče autorství nebo určení nejznámějších Bachových skladeb pro varhany nebo pro pedálové cemballo," uvedl pro Český rozhlas organizátor festivalu Pavel Černý.

Po pondělním pořadu Básníci varhan a klavíru v podání německého hudebníka Matthiase Pecha na festivalu 15. června vystoupí na Galakoncertu s Českým a Slovenským rozhlasem slovenský varhaník Peter Sochužák.

O den později se pak v kostele sv. Rocha představí německý varhanní virtuos Klaus Eichhorn s recitálem Ze severu na jih a zpět v 17.- 18. století. Na závěr festivalu 17. června zahraje jeden z nejúspěšnějších tuzemských varhaníků Aleš Bárta v pořadu Bach a jeho ctitelé.

Vstupenky v ceně 100 korun jsou k dispozici v místě koncertů hodinu před představením. Více informací se nachází na www.fow.cz.

Varhany v kostele sv. Rocha z roku 1738

Zájemci mají možnost slyšet zvuk unikátních nástrojů. Například v žižkovském kostele sv. Rocha se mohou zaposlouchat do zvuků nástroje, jehož historie sahá až do roku 1738. Tvůrcem varhan v kostele sv. Prokopa byl zase jeden z nejlepších českých varhanářů z přelomu 19. a 20. století Emanuel Štěpán Petr. Současný nástroj má 52 znějících rejstříků. Zvláštností břevnovských varhan je zvonkohra s 27 bronzovými zvonky.

Vznik mezinárodního varhanního festivalu inicioval v roce 2002 varhaník Pavel Černý. Jeho záměrem je přinést nový pohled na varhanní umění s důrazem na přínos různých evropských kultur, různých hudebních stylů, na historické varhany Prahy a zajímavé koncertní prostory. Pořadatelé plánují akci rozšířit i na jiná města v Evropě a ve světě. I proto jsme od počátku zvolili dvoujazyčný název festivalu.

Reklama

Související témata:

Související články

Začíná Smetanova Litomyšl

Slavnostním koncertem na druhém zámeckém nádvoří v pátek začne 52. ročník mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Večer slavnostně zahájí...

Sezóna festivalů začala

Před čtrnácti dny odstartoval letní sezónu hudebních festivalů v Praze na Výstavišti Iný fest s hlavní hvězdou Iné kafe. Minulý týden se v Žamberku uskutečnil...

Výběr článků

Načítám