Hlavní obsah

Mezinárodní festival 4+4 dny v pohybu přiveze výstavy, tanec i divadlo

Novinky, sad

Od 15. do 22. října se v budově bývalého ÚLUV (Ústředí lidové umělecké tvorby) v Praze na Národní zabydlí mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu.

Článek

"Hlavním lákadlem v rámci projektu Místa činu, jehož cílem je oživovat zanedbané, ohrožené, ale jinak zajímavé prostory, se stane rozsáhlá výstava současného českého umění nazvaná Štěstí. Připravuje ji dvacet tři předních tuzemských kurátorů a šedesát umělců, kteří přinesou ve dvou patrech své vlastní pohledy na téma štěstí v současném životě," sdělil mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

„Oslovení umělci nepracují pouze s daným tématem, ale reagují také na samotný prostor ÚLUVu,“ říká Denisa Václavová, dramaturgyně programu. Od soboty ožije objekt ÚLUVu, který byl roku 1936 architektem Oldřichem Starým koncipován původně jako galerijní a reprezentační prostor, také dalšími akcemi: videoartem, instalacemi, divadelními představeními, symposii, přednáškami o architektuře, komentovanými procházkami, DJs party a nebude chybět umělecký bar a knihkupectví s uměleckými knihami.

Festival však proběhne na mnoha dalších místech - 15. a 16. října v Divadle Archa uvede slavné německo-britského uskupení Gob Squad představení Before Your Very Eyes, kde na jevišti za jednostranným zrcadlem účinkují dětští performeři a vtipně komentují svět dospělých. Další akce se konají v divadle Alfred ve dvoře, v MeetFactory, Hale ALTA 30 a na dalších místech.

Přijede skandinávský soubor Jo Strømgren Kompani s představením o pijácích kávy, projekt brazilského herce, režiséra a producenta Joelsona Gussona nazvaný Cyborg Manifesto na téma kultu krásy a plastické chirurgie, premiéra „supermanovského“ živelného představení předního česko-italského tanečního souboru Deja Donne, projekt Haircuts By Children (Nechte se ostříhat dětmi) kanadských Mammalian Diving Reflex, nebo inscenace Ökö slovensko-švýcarského souboru T-d´U v režii Martina Kukučky, polovina dua SKUTR.

Více informací na www.ctyridny.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám