Hlavní obsah

Městská divadla pražská představila nabitý program

Právo, rh

Městská divadla pražská, tvořená komplexem Divadla ABC, Divadla Rokoko a Komedie, působí pod vedením ředitele Daniela Přibyla a uměleckého šéfa Michala Dočekala teprve dva roky. V loňském roce ale již získala prestižní ocenění kritiků Divadlo roku. Na příští sezonu počítá s ambiciózním programem čítajícím dvacet premiér.

Foto: archiv MDP

Inscenace Švejk/Schwejk vznikla v česko-německé koprodukci.

Článek

„Divadlo už přežilo mnoho proroků zániku i různé dlouhé odstávky, ať už z náboženských, politických, bezpečnostních či právě hygienických příčin, a vždy se s tím dokázalo vyrovnat,“ soudí Přibyl o právě probíhající krizi.

Část inscenací nové sezony tvoří ty, které nestihly premiéru v této sezoně z důvodů koronavirových omezení. Bude to především Švejk/Schwejk, koprodukční inscenace se Státním divadlem v německém Augsburgu, kde stihli premiéru ještě v únoru.

Renomovaný německý režisér Armin Petras v ní přináší nové pohledy na nejslavnější českou literární postavu. Další koprodukci, tentokrát s berlínskou Volksbühne, přinese premiéra Hrdinové kapitalistické práce na motivy knihy Saši Uhlové.

Novou sezonu otevře odložená premiéra dramatizace Tolstého románu Vojna a mír v režii Michala Dočekala. Následovat bude hudební komedie z poválečné Prahy Zítra bude swing znít všude inspirovaná vzpomínkovými knihami Karla Vacka a Lubomíra Dorůžky, za účasti Havelkových Melody Makers. V říjnu bude mít premiéru v ABC klasický vaudeville Eugena Labische Vražda v klášterní ulici.

Z nových premiér zaujme návrat k Brechtově Matce Kuráži, jež se na pražskou scénu vrací po téměř čtyřiceti letech, navíc v avizovaném novém překladu. Ten slibují inscenátoři i v případě Shakespearova Hamleta v závěru sezony.

Divadlo Rokoko přinese současnou dramatiku, a to jak z pera Davida Drábka (druhý díl Kanibalek: Soumrak starců a novou hru Herečka sobotní noci s příležitostí pro Pavlu Tomicovou), tak i německého dramatika Phillipa Löhleho, Dr. Johanna Fausta Jiřího Suchého i odloženou dramatizaci románu Honzlová Zdeny Salivarové.

V prosinci bude mít v Komedii premiéru komorní opera Miloše Orsona Štědroně Emil běžec na libreto Pavla Kosatíka o legendárním běžci. Biografické téma přinese i hra Tesla o stejnojmenném vědci. Sezonu uzavře drama Bernarda-Marie Koltése Roberto Zucco. Diváci se mohou těšit i na další tituly, jako je Peter Pan nebo Viscontiho Posedlost, program MDP na příští sezonu je opravdu nabitý.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám