Hlavní obsah

Mel Gibson točil o muži, který šel proti kulometům s lékárničkou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mel Gibson popisuje v novém videu, jak režíroval válečné drama o mladíkovi, který byl ochoten jít na frontu, ale z náboženských důvodů se odmítl dotknout zbraně.

Natáčení Hakcksaw Ridge: Zrození hrdinyVideo: Bioscop

 
Článek

Film Hacksaw Ridge vychází ze skutečných událostí. Poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss do služby vlasti. Odmítl ale nosit zbraň a stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize.

Ostatní vojáci výstředního muže nesnášeli a docházelo ke konfliktům, Doss však hrdě trval na svém. Jako jediný americký voják ve II. světové válce bojoval v první linii neozbrojený.

Foto: Bioscop

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

„Desmond stál před dilematem: chtěl stejně dychtivě jako ostatní muži sloužit vlasti, ale páchání násilí odporovalo jeho náboženskému a mravnímu přesvědčení. Odmítl se dotknout zbraně. Desmond podstoupil pronásledování, ale nepolevil ve svém přesvědčení. Pak vstoupil do válečného pekla vyzbrojen jen svou vírou a vyšel z něj jako jeden z největších válečných hrdinů,“ popsal Gibson.

„Když byl Desmond požádán o souhlas ke zpracování svého příběhu do filmové podoby, opakovaně odmítal a trval na tom, že skuteční hrdinové jsou ti, kteří padli. V současné době vládnou filmovému plátnu smyšlení superhrdinové. Řekl jsem si, že je čas oslavit i jednoho skutečného. Bylo pro mě výsadou a ctí  vyprávět tento příběh.“

Ukázka z natáčení Hakcksaw Ridge: Zrození hrdiny - kratšíVideo: Bioscop

V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů, za což dostal Medaili cti.

Ve filmu, který půjde do kin 10. listopadu, si zahráli Andrew Garfield, Sam Worthington, Vince Vaughn, Hugo Weaving a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám