Hlavní obsah

McCartney vystoupí v Izraeli navzdory tlaku, aby koncert zrušil

– JERUZALÉM

Legendární člen britské kapely Beatles Paul McCartney novinářům řekl, že na něj byl vyvíjen tlak, aby zrušil své nadcházející vystoupení v Izraeli. Izraelské fanoušky ale ujistil, že koncert v Tel Avivu se bude konat podle plánů.

Článek

"Byl jsem kontaktován různými skupinami a politickými představiteli, kteří mě žádali, abych (do Izraele) nejezdil. Odmítl jsem. Dělám, co si myslím, a mám mnoho přátel, kteří Izrael podporují," řekl McCartney v rozhovoru pro izraelský list Jediot Achronot.

Propalestinské skupiny často vyzývají prominentní postavy světové kultury či vědy k bojkotu Izraele kvůli izraelské okupaci západního břehu Jordánu a blokádě pásma Gazy kontrolovaného hnutím Hamas. Židovské skupiny naopak kulturní a akademický bojkot odsuzují jako antisemitský.

McCartney hodlá předvést jak hity z éry Beatles, tak písně ze své sólové kariéry na koncertu, který se bude konat 25. září v Tel Avivu v rámci série vystoupení, jež mají McCartneyho přivést na místa, kde nikdy předtím nebyl.

Na dotaz listu, jak se cítil, když Izrael v roce 1965 zakázal vystoupení skupiny Beatles, protože by mohla "zkazit izraelskou mládež", McCartney odpověděl, že to bylo "trochu urážlivé". "Beatles měli hodně pozitivní vliv na svět a jen režimy, které chtěly kontrolovat svůj lid, se nás bály," řekl McCartney. "Rozhodnutí izraelské vlády jsme se spíš zasmáli," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám