Hlavní obsah

Matěj Forman: Perníkem už nikoho neoslníte

Právo, Radmila Hrdinová

Režisér, výtvarník a loutkář Matěj Forman nastudoval pro pražské Národní divadlo pohádkovou operu německého skladatele Engelberta Humperdincka podle bratří Grimmů Hänsel und Grätchen, uváděnou u nás pod titulem Perníková chaloupka.

Foto: ČTK

Režisér, výtvarník a loutkář Matěj Forman

Článek

Jenže tvrdí: „Perníkem dnes už nikoho neoslníte. Chtěl jsem vytvořit svět, který by byl pro děti přitažlivý.“ A tak v něm chudáky z německého maloměsta nahradili herci kočovného divadla. „Chceme se pokusit dát Humperdinckově opeře kouzlo pohádkového představení, ve kterém se skloubí vznešená hudba s kousky akrobatů, loutkářů a herců a které potěší dospělé diváky, operní znalce i ty, kdo přijdou do opery poprvé,“ řekl Forman na tiskové konferenci před premiérou, která se koná 23. a 24. dubna na jevišti Státní opery.

Libreto nově přebásnil Radek Malý, hudebně operu nastudoval šéf Státní opery Martin Leginus a v hlavních rolích vystoupí Jana Horáková Levicová v alternaci s Michaelou Kapustovou (Jeníček) a Jana Sibera v alternaci s Yukiko Šrejmovou Kinjo (Mařenka). Ježibabu ztvární tenorista Jaroslav Březina v alternaci s Martinem Šrejmou.

Operní sólistky se musely naučit zacházet s loutkami, což pro ně nebylo snadné. „Ale pro mě by bylo mnohem horší, kdybych měl zpívat. A pro diváky také,“ argumentoval Forman.

Do konce roku se odehraje celkem patnáct představení včetně dopoledních a odpoledních určených pro rodinné publikum.

Reklama

Výběr článků

Načítám