Hlavní obsah

Master & Commander: Klasické dobrodružství žije

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S ambicí stát se hitem závěru roku vstupuje do kin americký dobrodružný velkofilm Master & Commader: Odvrácená strana světa. Oscarový herec Russell Crowe (Gladiátor, Čistá duše) v něm hraje námořního kapitána Jacka "Luckyho" Aubreyho, jehož smysl pro povinnost a vojenskou taktiku příjemně doplňuje smysl pro krásu hudby i pro humor.

Článek

Letopočet se před pěti roky přehoupl do devatenáctého století, svět je zmítán napoleonskými válkami. Britská válečná loď Surprise je překvapena mimořádně silným nepřítelem. Po téměř nerovném boji, v němž ji před totální zkázou zachrání jen útěk do mlhy, se kapitán Jack Aubrey, přezdívaný Lucky, musí zásadně rozhodnout.

Jít do bitvy, nebo ne?

Má odvést svou bojem a zraněními vyčerpanou posádku i řádně zdemolovanou loď do bezpečí domovského přístavu nebo pokračovat ve splnění rozkazu, který zněl: Zastavte francouzskou korzárskou loď Acheron, potopte ji, spalte nebo zajměte!?

Není to snadné rozhodování, ale Jack ví, čím je své vlasti a příkladu ještě žijícího, ale už legendárního kapitána Nelsona, povinován. Velí opravit loď na moři, zraněné svěří do péče lékaře a nejbližšího přítele Stevena Maturina a pak se vydává na dlouhé pronásledování. Ví už, že loď s francouzskou vlajkou je mnohem modernější, ale ví také, v čem jsou jeho přednosti - umí nejen velet a bojovat, ale také skvěle takticky myslet.

Klasické dobrodružství

Film Master & Commander: Odvrácená strana světa je inspirován desátým z osmnácti románů Patricka O´Briana s hrdiny Jackem Aubreym a Stephenem Maturinem. Na scénáři se s australským režisérem Peter Weirem (Zelená karta, Truman Show) podílel John Colee a společně napsali příběh, který je čistým dobrodružstvím "ze starých časů", napínavým, zábavným, v němž muže od jejich záležitostí nerozptyluje láska (není tu žádná kráska ze zbloudilé bárky, není tu až na letmý pohled na břeh vůbec žádná ženská), zato přátelství je naroveň postaveno smyslu pro povinnost.

Boj a dlouhé putování v těžkých podmínkách "odlehčí" muzicírování hlavních hrdinů a tu i tam humor zejména v několika vtipných, při dobré večeři a víně pronesených poznámkách kapitána.

Stejně čistě Peter Weir film i natočil. Jako velkolepou dobrodružnou podívanou, při jejímž sledování jen znalec rozezná, kdy se točilo v reálu a kdy nastoupila počítačová technika. Kamera nabízí krásy rozbouřeného moře i detaily tváří, proměny počasí umožnily rozehrát barvy a světla, záliba a touha lékaře poznávat nové živočišné druhy zase ospravedlňuje výstup na břeh do exotické krajiny: cesta za nepřítelem vede hrdiny přes Hornův mys až ke Galapágám (kde se natáčel film vůbec poprvé).

Russell Crowe znovu potvrzuje proměnlivost svého hereckého rejstříku, je charismatický, chlapský, obdivu i lásky hodný a výborným partnerem je mu Paul Bettany v roli Stephena, muže modernějších vlastností i pohledu na svět, než jakého je schopen mořský vlk Jack. Přesto je jejich přátelství uvěřitelné.

Chybí epizodní role

Škoda že více prostoru nedostaly některé vedlejší postavy, o členech posádky se prakticky nic nedozvíme, s výjimkou dvou asi třináctiletých mladíků tvoří poněkud beztvarou hmotu. Což je patrně hlavní příčinou toho, že více než dvě hodiny jsou přece jen příliš a zejména putování Jackovy lodi na druhý konec světa je poněkud rozvleklé.

Přesto je Master & Commander dílem, které dokazuje, že lze stále ještě natočit klasický dobrodružný film bez šílených pyrotechnických akcí a "laciných" šoků - a mít přitom šanci na úspěch.

Master & Commander: Odvrácená strana světa

Master & Commander: Odvrácená strana světaUSA 2003

Režie: Peter Weir, Scénář: Peter Weir a John Cole, Kamera: Russell Boyd, Hrají: Russell Crowe, Paul Bettany, Billy Boyd a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám