Hlavní obsah

Marionety se vrátily do staré vlasti po desítkách let

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé po dlouhých desítkách let a zatím jen v šeru depozitáře se dřevěný král předvedl v šarlatovém šatu zase v české zemi. S celým svým dvorem přicestoval z ciziny a nyní odpočívá pečlivě zabalený vedle deseti transportních beden a čeká na svou první výstavní premiéru. Moravskému zemskému muzeu (MZM) se podařilo doplnit své sbírky nákupem kočovného marionetového divadla české provenience pocházející přibližně ze začátku dvacátých let 20. století s loutkami z konce 19. století.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jen samotná oboustranná opona představuje vzácný umělecký unikát.

Článek

Na nákup v zahraničí získalo muzeum, které se vědecky dějinami divadel zabývá, dotaci 1,9 milionu korun, což byla zhruba desetina celkové ceny. Získání unikátu, po jehož osudu, přesné době vzniku, či cestách po různých majitelích a podobně budou muzejníci teprve pátrat, provázel napínavý příběh. Mnoho nechybělo a historická vzácnost skončila u soukromého sběratele v cizině.

Divadlo se objevilo k prodeji už v prosinci 2004 v aukci v Německu.  A už tehdy projevili odborníci z MZM o nebývale velkoryse vybavený soubor původem z Čech zájem, ale stát muzejníky do aukce nepustil. Divadlo, o které byl mimořádný zájem mezi sběrateli tedy získal jiný majitel, a ten se ho rozhodl loni prodat. Ovšem vyřízení dotace trvalo byrokratické mašinérii velmi dlouho, a tak i když byl zahraniční majitel divadla, který ho předváděl v rozlehlé vyčištěné stodole, rozhodnut prodat dílo Čechům, aby se vrátilo do země, kde vzniklo, nakonec k tomu málem nedošlo.

Po téměř ročním čekání už dal skoro přednost jinému zájemci z řad sběratelů, kterých bylo hned několik. Doslova za pět minut dvanáct se nákup podařilo realizovat až loni na konci roku. „Jedná o ucelený a velmi zachovalý soubor, který obsahuje všechny podstatné elementy – portál, dekorace, rekvizity, loutky,“ uvedl Jaroslav Blecha, ředitel Uměnovědného muzea MZM.

Suchardovská dílna

Jak doplnil, divadlo vytvořil Antonín Sucharda, tedy suchardovská dílna v Nové Pace, loutky Jindřich Adámek z Dobrušky a scénu a dekorace Jan Vysekal z Kutné Hory. Bez nadsázky monumentální divadelní soubor představuje veškeré vybavení jako portál, Vysekalem signovanou oponu, dekorace, loutky, rekvizity, náhradní kostýmy loutek, flašinet, transportní a konstrukční bedny. Divadlo má rozměry 8 x 4 m, dekorace (zadní prospekty) cca 4,5 x 1,6 metru, dvacítka loutek vysokých zhruba 90 cm bez vodicích drátů. Dekorace jsou malované klihovými barvami.

Loutky jsou tradiční marionety – řezbované, omalované a kostýmované. Hlavní součásti divadla doplňuje ještě obsažný soubor asi 600 kusů rozličných náhradních kostýmů loutek, rekvizity a další drobné příslušenství.

Stejně unikátními je třicítka dekorací, rozměrné zadní prospekty s mnoha rozličnými scenériemi. Doložitelný autor těchto malovaných součástí divadla, český malíř Jan Vysekal z Kutné Hory, byl příslušník významné umělecké rodiny.

„Samo proscénium (forbína) představuje exkluzivní objekt. Má neobvykle velký rozměr a je umně malováno na plátně klihovými barvami. Je vybaveno oboustranně malovanou oponou s výjevy – na jedné straně Apollón na slunečním voze a múzy, na druhé straně panoráma Prahy v popředí s českým lvem. Jde skutečně o velmi vzácnou památku, jejíž cena nejen historická, ale i sběratelská je nesmírná, “ popsal vzácnost, která čeká na vystavení Blecha.

Město nyní hledá prostory, kde by unikát po důkladné prohlídce a konzervaci, byť jsou jeho součásti v dobrém stavu mohl být dlouhodobě vystaven. Nejprve to bude jen část divadla, ovšem zájem muzea je získat prostory pro vystavení celého unikátu, jaký nemá v Evropě a možná ani ve světě obdoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám