Hlavní obsah

Mariah Carey čelí žalobě kvůli největšímu vánočnímu hitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Notoricky známá písnička z devadesátých let All I Want for Christmas is You vydělala astronomické částky. Zpěvačku Mariah Carey teď kvůli ní zažaloval hudebník Andy Stone.

Foto: Profimedia.cz

Mariah Carey

Článek

Andy Stone tvrdí, že je spoluautorem starší písně, která se jmenuje stejně jako světový hit. Žaloba působí bizarně, protože hudebně jsou písničky naprosto odlišné, ale Stone tvrdí, že použitím názvu vyvolala zpěvačka zmatek a měla ho požádat o povolení.

Jeho skladba je neznámá, zatímco All I Want for Christmas is You od Mariah Carey, která vyšla na desce Merry Christmas z roku 1994, patří k nejslavnějším nahrávkám 20. století. V mnoha zemích vyhrála hitparádu nebo byla na horních příčkách.

Američtí muzikanti Sugaray Rayford i Delvon Lamarr přijedou na Blues Alive

Kultura

Podle zahraničních médií tato jediná písnička vynesla zpěvačce asi 60 milionů dolarů a pořád se hraje. Počet přehrání na službě Spotify přesáhl miliardu.

Stone, který vystupuje pod jménem Vince Vance, požaduje 20 milionů dolarů odškodnění.

Hit je podle něj „odvozeným dílem“. Jeho tvrzení, že stejný název vyvolal zmatek, je však sporné, protože v pop music je běžné, že více písniček má stejný název. Stejně tak filmy nebo knihy z různé doby mohou mít stejné názvy a obvykle se kvůli tomu nikdo nesoudí.

Reklama

Výběr článků

Načítám