Hlavní obsah

Malý velký herec Marián Labuda slaví sedmdesátku

Před 70 lety, 28. října 1944 se narodil slovenský filmový a divadelní herec Marián Labuda. Do povědomí diváků se zapsal mimo jiné coby šofér náklaďáku v oblíbené filmové komedii Vesničko má středisková. Na svém kontě má ale i řadu výrazných divadelních rolí.

Foto: Profimedia.cz

Marián Labuda

Článek

Před kamerou se Marián Labuda začal objevovat v polovině 60. let minulého století. Zprvu vystupoval zejména ve slovenských filmových a televizních titulech. Od počátku osmé dekády jej ale začali obsazovat také čeští režiséři.

Filmaři i diváci si malého, a přesto nepřehlédnutelného herce oblíbili. Jeho filmografie tak dnes čítá více než dvě stovky položek. Kromě již zmíněného řidiče Pávka ve „Vesničce“si Labuda zahrál například krále Ubu ve stejnojmenném snímku režiséra F. A. Brabce či obchodního cestujícího pana Waldena ve filmové adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále.

V roce 1996 byl Labuda oceněn Českým lvem za ztvárnění vedlejší role v poetickém dramatu Záhrada. Naposledy ho diváci mohli vidět v Andělích všedního dne Alice Nellis.

Upoutávka na film Andělé všedního dneVideo: CinemArt

Marián Labuda vystudoval Divadelní fakultu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Koncem 60. let stál u zrodu legendárního bratislavského Divadla na korze, posléze byl členem bratislavské Nové scény.

Od roku 1990 je v angažmá Slovenského národního divadla. Pravidelně přitom hostuje i na českých divadelních scénách. V posledních letech vynikl například v inscenaci, ve které ztvárnil kontroverzního slovenského kněze a politika Jozefa Tisa nebo jako představitel hlavní postavy v bratislavské verzi Havlovy hry Odcházení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám