Hlavní obsah

Malíř a šperkař Herynek vystavuje v Olomouci svůj Darwinův svět

Darwinův svět vystavuje prostřednictvím desítek obrazů a kreseb olomoucký výtvarník a šperkař Pavel Herynek. Jeho díla z posledních let mohou návštěvníci sledovat i přes takzvaný modulátor. Zařízení připomínající krasohled přináší návštěvníkům další rozdílné pohledy na jeho tvorbu. Výstava nazvaná Darwinův svět, která je připravena k jeho životnímu jubileu, bude v Galerii Caesar na olomouckém Horním náměstí otevřena do 26. září.

Foto: ČTK

Netradiční kresby a rotující objekty vystavuje pod názvem Darwinův svět Pavel Herynek v olomoucké Galerii Caesar.

Článek

Na výstavě lze nalézt především kresby autora za poslední tři roky. "Připravili jsme výstavu jeho nejsoučasnějších prací. Výstava má název Darwinův svět kvůli tomu, že část jeho kreseb se tak jmenuje. Jeho kresby, které jsou spontánní, připomínají možná nějaké živočichy," upřesnil galerista Miroslav Schubert. Ve výtvarném dílně autora vznikla postupně celá série podobných kreseb a autor nakonec dal stejný název i celé výstavě v olomoucké Galerii Caesar.

Výstava je doplněna dvěma modulátory. Při pohledu na autorova díla připomínají lidem krasohled. "Jde o technickou záležitost, jeden má čtvercový a druhý kulatý průměr. Lidé se mohou dívat po výstavě a nastavené čočky jim rozostřují obraz. Lidé si tak mohou v modulátoru modulovat výstavu. Je to taková technická hračka," doplnil Schubert.

Foto: ČTK

Průhled modulátorem

Herynek je známý také jako šperkař a stejně jako v tomto oboru experimentuje podle odborníků také v kresbě. Výstava tak představuje i jeho takzvané cirkulární kresby, které vznikaly na rotující podložce. Autor přitom do tohoto procesu vstupuje s barvou a štětcem. "Při točení vzniká spontánní kresba, kterou autor nazývá jako rotokaligrafie," doplnil Schubert.

Sedmdesátiletý Herynek se věnuje hlavně kresbě, autorskému šperku a tvorbě objektů. Učil na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde v roce 1994 založil na katedře ateliér a předmět Kov a šperk. Jeho práce jsou zastoupeny v domácích i zahraničních veřejných i soukromých sbírkách. Vystavoval v ČR i v řadě zemí Evropy, v USA a Japonsku. V roce 2004 uspořádalo Muzeum umění jeho retrospektivu tvorby z let 1974 až 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám