Hlavní obsah

Magický svět her a snění výtvarníka Petra Nikla

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fantaskní svět pohádkových bytostí Petra Nikla vzniká díky autorově bohaté fantazii a vlivům z divadelního loutkářského prostředí.

Foto: ČTK

Petr Nikl

Článek

Nikl nabízí ke zhodnocení nereálný svět dětských her, který ale přesto může být svébytnou skutečností. Minimálně na Niklových obrazech a v instalacích. Strašidelné švankmajerovsky zádumčivé loutky, podivné výrazy, bezhlavé postavy a jejich honosné hávy, stejně jako fantaskní zvířata, mají v Niklově tvorbě jinou podobu, než na jakou jsme zvyklí. Při jejich hodnocení ztrácíme vodítka a jsme odkázáni na hranice vlastní imaginace.

Tesknota a hrůza

Tesklivá a strašidelná atmosféra Niklových děl a jeho schopnost dobře vyjádřit napětí se zhodnotily v umělcově ilustrační práci. Za ilustrace dětských knih dostal řadu prestižních ocenění. „Ceny jsou nereálné hry na vítěze, mají však pozitivní efekt. Jsem za ně vděčný.“

Zajímá mě spontaneita. Směs nemožného s možným. Laborování. V jakémkoli věku.
výtvarník petr Nikl

Nikl se vzácným způsobem dovede orientovat jak na dětského, tak i na dospělého diváka. „Dětské hry nejsou přesně tím, co mě zajímá. Ani mé knihy, ač vyšly v dětské edici, nepokládám cíleně za dětské. Zajímá mě spontaneita. Směs nemožného s možným. Laborování. V jakémkoli věku.“

Foto: ČTK

Kočička, olej na plátně z roku 1986

Autora baví nesmyslná poezie Ch. Morgensterna, ale i atmosféra pohádek Oskara Wilda. „Fascinovaly mě svou symbolistní obrazotvorností,“ říká Nikl.

Na řadě Niklových obrazů se setkáme s motivem loutek, autor se loutkařině kdysi intenzivně věnoval. „S loutkami už hraji velmi vzácně,“ doplňuje. Nikl má řadu tvůrčích poloh.

„Reaguji na různorodé výzvy. Zrovna pracuji na nové autorské knize pro Meander s názvem Přeshádky, a pro podzim chystáme koncepci další interaktivní výstavy s názvem PLAY, která je součástí dlouhodobého projektu Orbis Pictus. Bude probíhat od 3. listopadu 2010 do konce ledna v Mánesu."

Foto: archiv, Novinky

Knižní ilustrace z Lingvistických pohádek

Černobílé vzpomínky na svět dětství na plátnech Petra Nikla svádějí k nostalgii, zamyšlení i k sentimentu. Petr Nikl vyrostl v umělecky založené rodině, tvořivé prostředí na něj mělo velký vliv. „Tvorba mojí matky, Libuše Niklové, mne velmi ovlivnila. Spolu s mým otcem mi vytvořili tvůrčí zázemí. Z jejich prací neustále čerpám.“

Výstava Niklovy matky Libuše Niklové s názvem 200 dm3 dechu trvá až do 6. června 2010 v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Pokud vás tedy zajímá, co Petra Nikla v jeho tvorbě ovlivnilo, zajděte se na její návrhy hraček podívat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám