Hlavní obsah

Maďarská skupina Omega slavila 55. výročí vzniku v country stylu

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Maďarští rockeři ze skupiny Omega jsou na scéně už neuvěřitelných 55 let a stále aktivně vystupují. Svůj koncert k polokulatému výročí v Budapešti nazvali Tenkrát na divokém Východě a pozvali na scénu country kapelu, ale i souputníky z české skupiny Olympic, německé kapely Puhdys a polské formace SBB.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Omega slavila 55. výročí vzniku.

Článek

Jako předkapela vystoupila maďarská folková skupina 100 Folk Celsius, která zahrála deset starších skladeb od Omegy v country stylu. Pamětníci v hledišti se nestačili divit, ale postupně se přidávali ke zpěvu a skupina sklidila úspěch.

Inspiraci filmem Tenkrát na Západě naznačila už úvodní projekce, když zaplněnou sportovní arénou zněla známá skladba Ennio Morriconeho ze slavného westernu. Záběry vlaku ze zmíněného westernu se postupně změnily na parní lokomotivu, jak ji pamětníci znali z období budování socialismu - s rudou hvězdou. Pozornému divákovi neušlo, že lokomotiva na záběrech byla vyrobena v plzeňské Škodovce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tenkrát na divokém Východě

Omega zahájila téměř tříhodinovou show s obrovským nasazením a zpěvákovi Jánosi „Mecky“ Kóborovi pobíhajícímu na pódiu by v té chvíli opravdu nikdo netipoval 74 let.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Skupina Omega slavila 55. výročí vzniku.

Po půlhodině pozvala Omega na pódium prvního hosta, kterým byl Petr Janda z Olympicu. Společně s Omegou zahráli skladbu Jasná zpráva, kterou Kóbor společně s Jandou zpíval v češtině. Zpívat česky byl od rodilého Maďara rozhodně odvážný krok a pro jistotu mu vypomáhalo dívčí trio ze Slovenska Lady Colors.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Petr Janda ze skupiny Olympic si s Omegou zahrál skladbu Jasná zpráva.

Dalším hostem z „divokého východu“ byl Dieter „Maschine“ Birr ze skupiny Puhdys. Na pódiu se objevil i další německý kytarista Uwe Hassbecker. Posledním zahraničním hostem byl Józef Skrzek z polské skupiny SBB.

Pak už pokračovala Omega v rockovém stylu a nasazení až do konce. Nechyběla laserová show, šlehající plameny a efektní projekce. V závěru se na zadní led obrazovce objevila maďarská vlajka se znakem Omegy uprostřed, co jasně naznačilo, že Maďaři jsou na svou nejúspěšnější rockovou kapelu právem hrdí.

Diváci si vyžádali tři přídavky, mezi nimiž nemohla chybět skladba Gyöngyhajú lány (Dívka s perlami ve vlasech).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Závěrečná klaněčka

Omega pokračuje v koncertování i v příštím roce a možná se objeví i na českých pódiích. Zatím naposledy je mohli čeští fanoušci vidět 2. září 2017 v pražské Lucerně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám