Hlavní obsah

M + B + M - Tři králové v audioknize

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři králové, Svatí tři králové nebo Tři mušketýři. Tak byli svého času přezdíváni tři významní členové československého protinacistického odboje Josef Mašín, Josef Balabán a Václav Morávek.

Foto: OneBook

Obal audioknihy

Článek

Tito důstojníci předválečné československé armády zahájili svůj aktivní odpor hned po příchodu nacistických vojsk a po vyhlášení protektorátu Čechy a Morava.

Postupně vybudovali rozsáhlé ilegální sítě, dodávali informace exilovému velení do Londýna, organizovali ozbrojený odpor a sabotážní akce. Zajímavé a spíše méně známé je, že sabotážní akce pod jejich vedením se neodehrávaly pouze na půdě protektorátu, ale ve spojení s německým protinacistickým odbojem i v hlavním městě říše, v Berlíně.

Jejich osudy poutavě líčí román spisovatele Dalibora Váchy M + B + M vydaný nyní i v audioknižní podobě v podání Davida Matáska. Stručně přibližuje předválečné osudy tří hlavních aktérů, ale především se podrobně věnuje jejich činnosti po příchodu nacistických vojsk.

Před posluchačem vyvstává každodenní život v ilegálních bytech, způsob organizace a spolupráce jednotlivých odbojových skupin, předávání informací tajnými vysílačkami, a to vše provázeno neustálým zatýkáním, výslechy a popravami. U všech tří hlavních aktérů autor sleduje osudy až do jejich zatčení, výslechů a konce života.

Jedná se o knihu velmi napínavou, především však realistickou. Nesnaží se líčit odbojáře jako neohrožené hrdiny, kteří se sami straní násilí. Je válka a ta nutí i odbojáře k válečným činům. Ty jsou nekompromisní, drsné a tvrdé, zvláště při likvidaci zrádců a těch, kdo nevydrželi, začali mluvit a spolupracovat.

Vedle tří hlavních aktérů v knize poznáváme i řadu dalších osobností odboje. Jejich životy v drtivé většině skončily tragicky a předčasně.

Román M + B + M je tedy svědectvím. Svědectvím o době a její krutosti, ale také svědectvím o lidech nesmírné odvahy bojovat za svobodu, za svou vojenskou, lidskou i národní čest. Kniha je svědectvím o lidech, u kterých termín hrdinové nemá nános kýčovitého patosu, ale je prostou skutečností.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám