Hlavní obsah

Luisi i Blechacz festivalovými vrcholy

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátečním koncertem Německého symfonického orchestru skončil v pražském Rudolfinu festival Dvořákova Praha, který se poprvé představil s novým vedením nastoupivším po odchodu Vladimíra Darjanina.

Foto: ČTK

Verdiho Requiem v podání České filharmonie a Pražského filharmonického sboru pod taktovkou italského dirigenta Fabia Luisiho

Článek

Nelze proto příliš hodnotit zásluhu tandemu Vrabec–Syrová na tomto ročníku, protože převzali starou dramaturgii a ozvláštnili ji jen některými malými změnami (mj. prologem festivalu), ale můžeme konstatovat, že festival přinesl řadu skvělých výkonů. Ve druhé části to byly hlavně koncerty s dirigentem Fabiem Luisim, recitál pěvce Adama Plachetky či housloví sólisté Christian Tetzlaff a Julian Rachlin.

Událostí a zřejmě vrcholem celé akce bylo provedení Verdiho Requiem v katedrále sv. Víta, kde Ital Fabio Luisi dokázal, že i tento jindy problémový prostor může pod rukou mimořádné osobnosti a se skvělým týmem (Česká filharmonie, Pražský filharmonický sbor i pěvečtí sólisté) zaznít kouzelně, bez akustických minusů. Na závěrečném koncertu nadchl i polský pianista Rafal Blechacz v Schumannově koncertu i chopinovském přídavku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám