Hlavní obsah

Lucemburkové v Opavě zahajují karlovské jubileum

Právo, Peter Kováč

Do 28. února hostí Dům umění v Opavě výstavu Magičtí Lucemburkové. Jde o první projekt letošního roku k sedmistému výročí narození císaře a českého krále Karla IV. Jeho cílem je popularizovat umění doby Lucemburků souborem nejkvalitnějších vědeckých kopií, takzvaných faksimilií.

Foto: Peter Kováč, Právo

Kopie české svatováclavské koruny na výstavě v Ostravě je mistrovským dílem zlatníka Jiřího Urbana.

Článek

Vystavené exponáty pocházejí ze soukromé ostravské sbírky, což je unikátní. Není to totiž zrovna levná záležitost. Diváci si v Opavě mohou prohlédnout třeba všech osm knih Bible Václava IV., jejíž originál je dnes v Rakouské knihovně ve Vídni. Cena této vědecké kopie z produkce nakladatelství Adeva z Grazu je půl miliónu korun. Kvalita je ovšem taková, že se bohatě vyzdobené dílo téměř nedá rozeznat od originálu.

Výstava díky faksimiliím nabízí pohled do slavné knihovny krále Václava IV., jehož malované rukopisy patřily k nejvzácnějším v pozdně středověké Evropě.

Často se na jejich stránkách objevují polonahé lazebnice, které syn Karla IV. zbožňoval. Kopie doprovázejí podrobné texty, které připravil i s katalogem historik Marek Zágora.

Kopie korun

Atraktivní jsou také kopie české svatováclavské koruny z Pražského hradu a kopie středověké císařské koruny z Vídně, která byla za Karla IV. na Karlštejně. Vytvořil je turnovský výtvarník a zlatník Jiří Urban. Kromě toho jsou v Opavě k vidění i rozměrné modely nejslavnějších staveb rekonstruovaných tak, jak vypadaly v době gotiky.

Jde zejména o hrady Karlštejn, Točník a Lauf u Norimberku a katedrálu sv. Víta zobrazenou tak, jak ji nechal rozdělanou stavitel Petr Parléř.

Opavskou výstavu, která v regionu slouží k propagaci karlovského výročí, zrealizovalo Slezské zemské muzeum společně s Opavskou kulturní organizací a Společností Marie. Je to atraktivní pozvánka na bilanci uměleckých originálů z doby Karla IV., kterou na květen do Prahy připravuje Národní galerie ve spolupráci s desítkami zahraničních muzeí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám