Hlavní obsah

Loučení Spirituál kvintetu. V dubnu 2020 odehraje deset posledních koncertů v Lucerně

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Spirituál kvintet si příští rok připomene šedesát let existence. Své narozeniny oslaví v dubnu roku 2020 deseti posledními koncerty ve Velkém sále pražské Lucerny. Tím se se svými fanoušky rozloučí. Termíny posledních vystoupení jsou 15., 16., 17., 18., 20., 21., 22., 24., 25. a 26. dubna, vždy od 19 hodin.

Foto: Universal Music

Spiritual Kvintet na archívní fotografii z roku 2010.

Článek

„Uvažovali jsme i o možnosti jednoho závěrečného koncertu, například ve sportovní hale. Nakonec jsme se ale rozhodli pro deset večerů v intimnějším a nám bližším prostředí pražské Lucerny. Každý si tak může vybrat ten večer, který mu bude vyhovovat nejlépe. Těšíme se na posluchače všech generací, pro které jsme hráli a hrajeme. Vzkaz pro ně, který v dubnu 2020 zazní i z pódia: Jen díky vám byla ta píseň tak dlouhá!“ říká Jiří Tichota, poslední žijící člen původní sestavy Spirituál kvintetu.

Na posledních deseti koncertech Spirituál kvintetu v pražské Lucerně uslyší fanoušci nejslavnější písně, které se více než půl století ozývaly skoro na deseti tisících koncertů skupiny. Většina z nich vyšla na zhruba pětadvaceti albech.

Spirituál kvintet je první kapelou, která v roce 1960 otevřela éru československého folku. V době komunistického režimu několikrát bojovala se zákazy. V listopadu roku 1989 zpíval Spirituál kvintet z balkonu pražského Melantrichu, o rok později si, opět na Václavském náměstí, se členy skupiny na pódiu zazpívali dva prezidenti, George Bush starší a Václav Havel.

Kapela hrála také pro prezidenta Billa Clintona a první dámy USA a České republiky. V roce 2012 obdržela Diamantovou desku za milion dvě stě tisíc prodaných nosičů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám