Hlavní obsah

Lou Fanánek Hagen: Se Třema sestrama nehejbat!

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Lou Fanánek Hagen, vlastním jménem František Moravec (41), opustil na pár chvil Tři sestry, aby vzniklo jeho sólové album Jevany. Odpočinul si na něm od obvyklého zvuku mateřské kapely a její koncerty mu v budoucnu dají prostor pro to, aby sólové skladby veřejně prezentoval. Bude to o tzv. čurací pauze.

Foto: Foto EMI , Právo

Lou Fanánek Hagen reagoval zprvu svou sólovou deskou na český hip-hop.

Článek

Pokud se nepletu, je to tvá první sólová deska.

To je fakt. Někdy v první půlce devadesátých let jsme nahráli album Hagen Baden, které bylo považované za mé první sólové. Hagen Baden ale byla kapela. Jako sólovou desku šlo spíš brát album Stará Kovárna jako zamlada, které jsme nahráli s nedávno tragicky zesnulým Františkem Sahulou.

Proč ses od Tří sester oddělil právě v této době?

Uvažoval jsem o tom už od roku 2005. Zaujal mě totiž hiphop, zvláště pak jeho česká mutace. S Rosťou Cermanem, kytaristou ze Sahulovy kapely Synové výčepu, jsme se dohodli, že něco takového uděláme. Texty to měly uvést na pravou míru, alespoň z mého pohledu.

Jak?

Chtěl jsem říct, že tu nikdy nebudou rapovat černoši, ale běloši, a nikdy tu nebudou války o ulice, jako v Americe. Lidi, kteří u nás dělají hip-hop, nevyrostli v ghettu a nikdy neprodávali crack.

Ale ona ta deska není ryze hiphopová.

Nahráli jsme asi pět elektronických demosnímků, ale pak mi došla šťáva a začal jsem cítit, že na parodii ani na celou desku to nevystačí, a že tudy cesta nevede. Nechali jsme to u ledu a občas zapřemýšleli, co s tím. Loni jsme se setkali s Michalem Šenbauerem, v jehož studiu nahrával Sahula svou poslední desku.

Mluvili jsme o tom a on nám řekl, že máme ty demáče přinést. Když si je poslechl, dali jsme hlavy dohromady a domluvili se, že z toho uděláme normální desku. Já už měl hotové nové texty, vznikla i nová muzika a najednou nám to nabídlo velkou svobodu.

Vzaly by texty, které jsi napsal pro svou sólovku, do repertoáru Tři sestry?

Některé ano a některé ne.

Je důvodem vzniku desky také pocit, že tě po tolika letech v Třech sestrách kapela stylově svazovala?

Myslím, že máš pravdu. Od toho roku 2005 to narůstalo. Tři sestry je mateřský soubor a úžasná parta, která mě strašně baví. Přece jenom je to ale rodinné stříbro a není záměr zvuk kapely zásadně měnit. Vždycky mě potěší, když si přečtu recenzi, v níž stojí, že nová deska Tří sester nepřináší nic nového pod sluncem, protože vím, že to jsou pořád Sestry. S tím se nesmí hejbat.

Tři sestry nahrály loni album Mydlovary, ty letos desku Jevany. Je to posedlost českým zeměpisem?

Je to náhoda. Do Jevan patřím a mám to tam rád, takže to pro mou sólovou desku byl úplně jasný název.

Písnička Jaj, ty kokot! zazněla už ve filmu Poslední plavky.

Je z desky jediná, která je takhle vypůjčená. Hudbu napsal Walter Kraft a jeho zadání pro mě jako textaře bylo, že tam musí zaznít slogan „Jaj, ty kokot“. Chytil jsem se toho a obkroužil ho slovenským textem, protože slovenština je pro nás Čechy velké pokušení. Když jsem to dopsal, zadal jsem si do počítače slovenskou kontrolu pravopisu. Tím jsem opravil nejzásadnější chyby.

Chystáš se se svými novými písničkami na turné?

Domluvili jsme se jinak. V rámci turné Tří sester se vecpeme do takzvané čurací pauzy, která je mezi první a druhou půlkou. Vystoupíme s Rosťou Cermanem a budeme hrát a zpívat písničky z desky podporováni halfplaybackem. Já se pak budu muset vyčurat rychle, abych stihl druhou půlku koncertu Tří sester.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám