Hlavní obsah

L’Olimpiade: pouze víkendový bonbónek

Právo, Radmila Hrdinová

Josef Mysliveček patřil ve své době k nejoceňovanějším skladatelům, vážil si ho i W. A. Mozart. Je chybou, že na něho zapomínáme, a proto premiéru jeho u nás dosud neuvedené opery L’Olimpiade z roku 1778 v pražském Stavovském divadle lze pokládat za událost.

Foto: Hana Smejkalová

Raffaella Milanesiová jako Megacle a Simona Houda Šaturová jako Aristea v L’Olimpiade

Článek

Zvláště když dílo nastudoval dirigent Václav Luks s Collegiem 1704 specializujícím se na hudbu této doby a inscenaci vytvořila režisérka Ursel Herrmannová, která ve Stavovském divadle uvedla (spolu se svým manželem) již dva skvělé mozartovské tituly.

Divák neznalý Myslivečkova díla asi plně nedocení hudební úpravu opery, včetně, poněkud polemického využití hudby jiných skladatelů (Gluck, Hasse). Zato si jistě vychutná pěvecké výkony většiny sólistů z převážně zahraničního obsazení, kteří zpívají náročné koloraturní party s lehkostí a dynamickou propracovaností, citlivě provázeni barevným zvukem orchestru.

A stejně tak i detailní režijní práci Ursel Herrmannové, která v duchu svých předchozích inscenací stvořila na takřka prázdném jevišti svůj iluzivní svět, jehož příběhy se odehrávají ve fantaskním bezčasí na půdorysu bludiště symbolizujícího labyrint citů a vášní antických hrdinů Myslivečkovy opery.

Pohrává si s vizuální zaměnitelností bíle oblečených postav i faktem, že ženskou postavu zpívá muž a naopak. Ze čtyřčlenného sboru vytvořila „strážce duší“ prolínající složitým dějem více než tříhodinové opery. Inscenace L’Olimpiade je určitě mimořádnou událostí, jen je otázka, pro koho ji Národní divadlo vlastně vytvořilo.

V Praze se totiž odehrají jen tři představení (premiéry a jediná repríza 6. května) a pak inscenace zmizí kdesi v zahraničí (shodou okolností před samotným začátkem Pražského jara), zřejmě podle plánu koprodukujících divadel z Dijonu, Caen a Luxembourgu. Takže je to jen drahý víkendový bonbónek pro pár šťastných diváků?

Celkové hodnocení 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám