Hlavní obsah

Liternetur@: Rady pro pokročilé investory

Novinky, Jakub Šofar

Přísahám při rose na nohou mého dětství (jak napsal dramatik Christopher Fry ve hře Velice hojný fénix), že se snažím být pokorný. Nesním o dovolené na Havaji, nechci vlastnit poršáka a všechny své geniální nápady bez jakéhokoliv utajení vyklopím každému, kdo si je bude chtít vyslechnout. Přesto občas ze mě tu a tam vyšlehne plamen zpupnosti a nepokory.

Foto: Petr Hejna

Štěpán a Matěj Rak

Článek

Třeba takhle: Asi před pěti lety jsem přišel k nějakým penězům (část spoluobčanů by při té sumě ani nezvedla obočí, ale jak se říká, každý obnos může být v určité situaci "rancem peněz"). Tak jsem zašel "zasadit" peníze do podílového fondu Pioneer Investments.

Ze začátku pěkně klíčily, pak se to ve světě nějak zašmodrchalo a začal dlouhý pád do minusu. Místo, abych se s fondem rozvedl za cenu menší finanční ztráty, uvěřil jsem mottu, který Koruna, noviny klientů fondu, nese v záhlaví: Největší ctností tvůrce bohatství je trpělivost (P. L. Garret). Tak jsem čekal - a čekám stále. Trhy se sice trochu polepšily, ale v krajině Minus bloudíme pořád.

V posledním vydání Koruny (už nevychází na křídě, ale jen na obyčejném papíře, 80 g ofset) odpovídala ředitelka marketingu a distribuce fondu na otázku: Co by tedy, podle vás, měl udělat investor v situaci, kdy si říká: "Mám? Nemám?" a není si jist? A odpověď? Ta mě, přátelé, tak vystrašila, že být hrdinou nějaké čechovovské povídky, vypiju jed, pak hned vložím hlavu do oprátky a předtím se ještě zastřelím.

Já však žiju v Praze 8, tak můžu tak akorát zopakovat slova literárního Egona Bondyho z Hrabalova Něžného barbara: Kurva fix, doktore, plihnu jak ucházející pneumatika, ...dyk jedu už lautr po holým ráfku!

Paní ředitelka odpověděla: Ideální je, dokážeme-li přijmout skutečnost, že se nám nepodařilo splnit investiční cíle, pro něž jsme do investice vstoupili, a realisticky zhodnotit své možnosti.

Ještě jednou: Kurvafix, ...při rose na nohou mého dětství, že jsem na to nepřišel sám. To by bylo ideální! Tak a teď rychle od smutné komedie k veselejší. 

Čím je divadlo méně kamennější, tím je raději navštěvuji (nemyslím tím samozřejmě budovu). Neprofesionálům odpouštím nedokonalost či naivitu, a ten zbylý prostor ve mně pak může zcela zaplnit radost z hraní (čili daří se mi plnit investiční cíle).

Kulturně divadelní spolek Puchmajer je přesně takovou investicí, kterou si můžete dovolit aspoň jednou v roce preventivně proti depresím. Na puchmajeřích stránkách najdete v položce Repertoár výčet a popis představení, některá i s ukázkami. Už ty názvy a krátké anotace vám zlepší náladu: Citový vývar aneb Zkus lásku, smrade! Kds Puchmajer na nezadržitelném sestupu k bahnitému dnu lásky a jiných citových pošetilostí. ...veselé úsměvy a křečovitý optimismus. Něco pro pokročilé. Dodávám jen: pokročilé investory!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám