Hlavní obsah

liternetur@: O českém trojčení

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baví mě poslouchat hovory o tom, od kdy začal český živel trojčit. Schválně nepoužívám slovo národ, protože hrát na národní strunu nenapnutým smyčcem je nebezpečné. A stejně tak si uvědomuji, že trojčení je nevhodné pojmové označení. Jenže s nějakým pojmenováním se musí pracovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Je samozřejmě nesmírně složité to popsat, nejde o jednu vlastnost, ale o směs vlastností, která se proměňuje; některé prvky se dají rozpoznat i vysvětlit. Furiantství, kverulantství, závist, pochybovačství, neschopnost odpouštět, přikrádání.

Hlavně že už upouštíme od přesvědčení, že ten stav je výsledkem období 1948–1989. Naopak, jen proto mohl rok 1948 tak jednoduše proběhnout. Ale není to ani odkaz protektorátu, už se to táhne od dob formování novodobého českého národa. Třeba v politice pasivní rezistence (neúčast na zasedání říšské rady) v šedesátých letech 19. století je to možno vysledovat.

Když jsem na vysoké škole četl z povinnosti (ale i ze zájmu) už nevím kterou práci profesora Josefa Kaizla, našeho prvního politického ekonoma (1854–1901), bytostného liberála a opomenuté postavy českých dějin, pobavila mě jeho námitka proti tvrzení historiků o poklesu obyvatelstva v českých zemích v 17. století v důsledku pobělohorského marasmu.

Lokalita a složení

Kaizl píše, že stavové kvůli vyhýbání se placení berně z majetku přiznávali rok od roku nižší počet poddaných. To bylo to ubývání obyvatel. Takže i tehdy šlo o mrtvé duše, i když opačně. Protože část šlechty po Bílé hoře byla do našeho prostoru exportována politickou situací, tak je možné, že na formování trojčení má vliv i lokalita (země mlékem a strdím oplývající), případně složení toho mléka a strdí.

Odpovídá tomu i proměna některých cizinců, kteří u nás začali žít po roce 1989. Přišli ze států s fungujícím právním systémem (společnost ctí právo), ale po rekognoskaci terénu se taky naučili trojčit.

Jeden známý má takovou teorii, že když se u nás připravují zákony, tak se dopředu počítá s tím, že se budou dodržovat zhruba na 70 procent, a už je to v nich zohledněno. Nejdřív jsem se s ním vadil, že to je hovadina, ale po čase jsem dospěl ke stejnému názoru.

Teorie však má ještě pokračování:

Kdyby všichni obyvatelé České republiky v jedné chvíli začali do písmene dodržovat všechny zákony, vyhlášky, nařízení, směrnice a rozhodnutí, tak do 14 dnů, možná dřív, dojde ke kolapsu, totálnímu chaosu a rozvratu země. Ještě že jde pouze o „kdyby“. Právě díky trojčení k tomu u nás nemůže nikdy dojít.

Nicméně bychom to mohli využít pro dosud málo využívaný segment zážitkové turistiky: Přijeďte to do České republiky roztočit, tady se může trojčit!

Reklama

Související témata:

Související články

Liternetur@: Hustota pokročilé moderny

Tak jsem byl asi deset dní na Bali. No fakt. Když se může obec u Velkého Meziříčí jmenovat Vídeň, tak proč by nemohla na severním pobřeží Kréty, mezi městy...

Liternetur@ O znamenitosti

Končí prázdniny. Je třeba lehnout si do trávy pod rozložitý strom, přečíst si něco hezkého a současně poučného, a pak to parafrázovat, aby se ta výhybka...

Výběr článků

Načítám