Hlavní obsah

Liternetur@: Mantra proti vysláblosti

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechci se pouštět na tenký led psaním o papeži Janu Pavlu II., i když by mohlo být zajímavé srovnávat a analyzovat výroky, jež zazněly na jeho adresu v médiích. Zvláště od těch, kteří si v životě nepřečetli ani pět Mojžíšových knih, minimum, bez kterého nelze zcela pochopit naši kulturu, modus našeho bytí.

Článek

Nemá to co dělat s vírou či prohlašovaným ateismem. Stále to ještě je mikroprocesor, díky němuž funguje naše civilizace (klidně mně za to přirovnání nadávejte, mně to nevadí). A nedivím se ani tomu obrovskému ohlasu papežova skonu; působení Wojtylova charismatu jsem poznal sám na sobě v polovině 90. let, při pravidelném přijetí poutníků na svatopetrském náměstí. Daleko více než pohřeb však na mě zapůsobila věta z rozhovoru s kardinálem Tomášem Špidlíkem. Ten při popisu způsobu volby nového papeže dodal jaksi navíc: Důvěra nepochází z abstrakcí.

Myslím na to neustále a připadá mi, že snaha o zjištění pravdivosti či nepravdivosti tohoto výroku patří k těm zásadním otázkám současnosti. Sám se rozhodnout neumím -pro mne výrok současně platí a neplatí, pravda a nepravda spolu v tomto případě vytvářejí janusovskou hlavu. Trochu si připadám jako Voščev, postava z novely Andreje Platonova Stavební jáma: Já jak neznám pravdu, hned jsem celej vysláblej a nemůžu se rukama uživit - u nás v dílně jsem se taky moc zamejšlel, až mě nakonec vyhodili. Ten samý ještě jednou, ale více poeticky: Dokavaď jsem byl neuvědomělej, živil jsem se rukama, ale od té doby, co marně hledám smysl života, všechna síla mě opustila.

Taky začínám být celej vysláblej (o těch rukách nemluvě).

Ve světě zkonstruovaném médii se slovo mantra používá pro označení vět, úsloví, které byly vytrženy z původního hnízda souvislostí a vystřeleny jako oběžné družice do našich hlav, aby zde nahradily už nefunkční čarodějnická zaklínadla. Jsou pak zneužívány při kejklích založených na výzkumech profesora I. P. Pavlova o signálních soustavách. Původně je ale mantra označení pro posvátné slabiky, slova nebo věty. Nejznámější je buddhistická věta Om Mani Padme Hum.

Na výše uvedené stránce věnované mantrám si nejprve můžete v Úvodníku přečíst něco z šedivé teorie (linky na několik článků o mantrách). Například: Mantry nás ovlivňují zevnitř i zvenčí. Můžete jimi cíleně masírovat vnitřní orgány, zvenku léčit přikládáním dlaní na tělo a vibracemi zpěvu do těchto míst působit. (Helen Herod). Pak už si v této internetové sbírce -rozdělené podle původu na sekci sanskrt, českou, hebrejskou, indiánskou a ostatní - vyberete jistě tu správnou, vám vyhovující mantru. Nejvíc se mi líbí indiánské. Třeba: Hej hej heja hej hej hej (indiánská píseň k zahájení slavnosti) nebo Wende Ja Hó Wende Ja O-ooo Hejo Hejo Ja Ja Ja (pocta slunci, poděkování za každý nový den).

Potkáte-li na svých cestách někoho, kdo bude huhlat Huja huja hujaja, vězte, že to není pohádkový dědeček, který se ztratil ze staročeského posvícení, ale praktikující mantrista. Raduje se a veselí se. Jak mu závidím!

Reklama

Výběr článků

Načítám