Hlavní obsah

Liternetur@: Dejte si patent!

Právo, Jakub Šofar

Nepozorujete nějaké změny? Nebo naopak - je takový klid jen proto, že se něco chystá? Odbočkou virtuálního řádu k mému cílovému PC protéká poslední dobou za den třeba jen jeden spam. K tomu ještě v azbuce. Až z toho mám élent.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Že by mě svět virtuality dál odmítl vytěžovat? Že bych byl v nějakých vzdálených třídících serverech vyhodnocen jako zcela neperspektivní jedinec? Hej, vy tam, neodepisujte mě! Zkuste to se mnou ještě! Pod nevzhlednou kapotou dřímá nadupaný osmiválec, stačí vyčistit svíčky a už vrním v nejvyšších otáčkách.

Mám obrovskou schopnost asimilace, perspektivní masku na obličeji, stále ještě slušnou užitnou hodnotu. A dobré srdce. Dvakrát přetočený tachometr není poznat. Nebo si myslíte, že v mém případě už ani ta viagra nepomůže?

Den boje za dny bez Dnů

Už jsem se dlouho nevytasil s nějakým návrhem na ještě lepší fungování světa. Tady je: Na většině domácích či kancelářských kalendářů máte označeny pouze státní svátky či význačné dny, ale pokud byste prohlíželi kalendária třeba OSN (ještě lépe UNESCO), tak by vás možná překvapilo, kolik dnů je již věnováno různým bojům za... nebo různým sociologickým, kulturním či národohospodářským kategoriím, které dle vás není třeba vůbec slavit.

Abychom se nedožili třeba taky Dne boje na ochranu hliníkových ešusů, Dne mazačů výtahů, prostě Dne D, kdy už bude kalendář zcela vytunelován, navrhuji vyhlásit Kalendářové moratorium. Všechny státy používající euroatlantický model dělení roku provedou audit, na jeho základě dojde k revizi, jejímž výsledkem by byl ekologický kalendář.

Minimálně jeden den v týdnu nebude ničemu a nikomu sloužit, bude pouze a jen pondělím, úterým, středou, čtvrtkem, pátkem, sobotou nebo nedělí. Nicméně, jeden den v roce se bude slavit Den boje za dny bez Dnů. - Hned s tím chvátám do Parlamentu (tam už se projednávaly větší voloviny). A taky na Úřad průmyslového vlastnictví.

Každému vlastní patent

A když jsme u něj, tak si dnes dovolím být rozmařilý a hýřit nápady. Pokud chcete dát někomu opravdu netradiční dárek, nechte mu zaregistrovat nějakou značku, na cokoliv, co má rád. Třeba zrovna vaše žena Bronislava by ocenila, že je na 10 let vlastníkem značky ZLABRO (zlatá Broňa), kterou může používat v kategorii: (18) - tašky, brašny, batohy, (24) - ručníky a (37) - úklid. To by všichni koukali. Přátelé, Ježíšek ještě svůj potenciál nevyčerpal!

Kdo by se zruinoval přihlašováním svých nápadů (básnických), je Jiří Žáček (www.jirizacek.cz). Na homepage oblíbeného básníka jsou pod jeho fotografií umístěny aktuální informace Co právě dělám. Vpravo nahoře v oranžovém bloku vstup do souborů Životopis a kontakty, bibliografie je rozdělena na položky Knížky pro dospělé, Dramata a překlady a Knížky pro děti (u knih jsou vždy naskenované obálky), ukázky se pak dělí na položky Poezie, Humor a Tvorba pro děti. A jako vizitku aspoň jeden žáčkovský aforismus: Bezzubé svědomí nehryže, jen žužlá. I když ono někdy ani to žužlání není k zahození.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám