Hlavní obsah

Literatura 2018. Dominovaly knihy i pseudoudálost

Právo, František Cinger

Uprostřed nepřeberného množství knižních titulů, které každoročně útočí na čtenářův zájem i peněženku, lze letos vysledovat několik vrcholů. Patří mezi ně jistě nejpopulárnější současný autor Patrik Hartl s novým titulem Nejlepší víkend.

Foto: ČTK

Patrik Hartl, přeborník tabulek prodejnosti knih v roce 2018

Článek

Příběh party kamarádů a kamarádek, z nichž každý má své sny i bolesti, oslovuje nejen sladkoveselou notou. Divadelní režisér a dramatik se prosadil titulem Malý pražský erotikon a od té doby každá jeho nová kniha poutá pozornost. Prvok, Šampón, Tečka a Karel či Okamžiky štěstí se neustále drží na špičce prodejnosti nových knih.

Samostatným fenoménem letošního roku bylo 100. výročí založení Československa, případně konce 1. světové války. Dala by se o publikacích vzniklých při této příležitosti napsat celá studie. Připomeňme alespoň Špiónem BěloČechů v Rusku od Jana Rychetského věnovanou čs. legionářům a Jiný TGM, s podtitulem TGM pro 20. a 21. století Pavla Kosatíka, který se dokázal podívat „jinýma“ očima na zakladatelskou osobnost našeho státu.

Mimořádný zážitek připravil román Ivy Tajovské Odpusť, že jsem se vrátil. Je to příběh nadšeného legionáře, který se musel vyrovnávat s návratem do změněné země i rodiny, kdy mu manželka kladla za vinu, že se nevrátil jejich syn, bojující v uniformě rakouské armády.

Osobitou kapitolou jsou knihy zahraničních autorů inspirované československou a českou realitou. Philippe Favre napsal román 1352 V plamenech o přátelství Karla IV. a švýcarského lékaře Guillauma Perroneta. Gabriel García Márquez v knize Devadesát dnů za železnou oponou popsal zážitky z roku 1959, kdy navštívil naši zem, a Simon Mawer vydal knihu Pražské jaro. Pojednává o cestě nejen britských studentů do země usilující o návrat svobody.

Mimořádnou událostí byla závěrečná část sci-fi trilogie čínského spisovatele Liou Cch’-sina Vzpomínka na Zemi. Historik Vlastimil Vondruška dokončil sedmou částí sérii Husitské epopeje. Milovníci konkrétních autorů ocenili nové prózy Salmana Rushdieho Zlatý důl i Harukiho Murakamiho Komturova smrt.

Událostí se stalo i udělení-neudělení Státní ceny za literaturu oceněníhodnému autorovi Jiřímu Hájíčkovi. Ten ji odmítl, protože ihned po svém rozhodnutí porota abdikovala z důvodu, že cenu uděluje menšinová vláda vzniklá s podporou KSČM.

5 nejlepších románů podle Františka Cingera

1. Iva Tajovská - Odpusť, že jsem se vrátil

2. Liou Cch’-sin - Vzpomínka na Zemi

3. Haruki Murakami - Komturova smrt

4. Vlastimil Vondruška - Husitská epopej VII. Za časů Vladislava Jagellonského

5. Philippe Favre - 1352 V plamenech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám