Hlavní obsah

Literární Cenu Franze Kafky získal Milan Kundera

Právo, ČTK, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní literární Cenu Franze Kafky, jejímž zřizovatelem je Společnost Franze Kafky v Praze, letos na základě rozhodnutí mezinárodní poroty získal český spisovatel Milan Kundera. Stal se jejím dvacátým držitelem.

Foto: Gallimard, ČTK

Milan Kundera je dvacátým držitelem Ceny Franze Kafky.

Článek

Na oznámení o jejím udělení odpověděl Milan Kundera telefonicky z Paříže, kde žije. Řekl, že ji radostně přijímá a cítí se poctěn zvláště tím, že jde o cenu „Kafkovu“, cenu „od kolegy spisovatele“, spisovatele jemu nad jiné blízkého.

Jednadevadesátiletý Kundera patří k nejvýznamnějším moderním českým autorům. Jeho prvním románem byl v roce 1967 Žert. Poté, co vydal v roce 1979 Knihu smíchu a zapomnění, v níž tehdejšího československého prezidenta Gustáva Husáka označil za „prezidenta zapomnění“, zbavil ho komunistický režim československého občanství.

V zahraničí novou knihu Kundery chválí i odmítají

Kultura

Od poloviny sedmdesátých let žije ve Francii a od roku 1981 má francouzské občanství. Loni získal znovu občanství české. Nedávno vyšel v češtině zatím poslední jeho román Slavnost bezvýznamnosti.

Milan Kundera věnuje svůj archiv do Česka, převážet se bude na podzim

Kultura

Prvním nositelem ceny se v roce 2001 stal americký spisovatel Philip Roth. V dalších letech ji mimo jiné získali Elfriede Jelinek, Haruki Murakami, Arnošt Lustig, Peter Handke, Václav Havel, Amos Oz, Margaret Atwoodová a další. Loni cenu získal francouzský spisovatel Pierre Michon.

Slavnostní předávání ceny se odehrává v reprezentačních prostorách Staroměstské radnice v Praze vždy koncem října u příležitosti státního svátku České republiky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám