Hlavní obsah

Listopad ʼ89 očima Jefa Kratochvila

Právo, Miroslav Homola

Jak to viděl táta. Tak by mohl znít podtitul výstavy velkoformátových fotografií z dramatických dnů listopadu před třiceti léty v Brně, jak je tehdy zachytil svým fotoaparátem legendární, již zesnulý fotograf Jef Kratochvíl. Deset záběrů v bance na náměstí Svobody, odkud byla řada snímků rovněž pořízena, nainstaloval jeho syn, rovněž fotograf Antonín Kratochvil, kterému nikdo neřekne jinak než Tino.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Tino Kratochvil při instalaci fotografií svého otce z listopadu 1989.

Článek

„Mně tehdy bylo jedenáct let, takže si tu dobu pochopitelně nepamatuji, ale jsem pyšný na to, že mohu spravovat úžasný tátův archív, ve kterém je samozřejmě i množství snímků z té doby. Vybrat z nich jen deset bylo těžké, ale snad by byl táta spokojený,“ uvedl Tino.

Mezi nejznámější záběry patří portrét pozdějšího prezidenta Václava Havla ze setkání v Mahenově divadle. Právě tento snímek se pak objevil formou plakátu v celé zemi, kdy si lidé Havla přáli za svého nového prezidenta. Slavnostní vernisáž bude probíhat 17. listopadu celý den od 10 do 17 hodin a fotky budou v centru Brna k vidění až do 17. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám