Hlavní obsah

Libretistu Tima Rice ostravští herci nadchli

Právo, Pvel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni byli úžasní, od těch nejmenších až po ty největší. Tak v sobotu večer zhodnotil jeden z nejlepších světových libretistů Tim Rice výkony herců v muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, který se v ostravském Divadle Jiřího Myrona hraje od loňského října.

Foto: PRÁVO – Pavel Karban

Tim Rice (vpravo) se v Ostravě náramně bavil i po představení. Při focení s Michaelem Prostějovským dělal všemožné grimasy.

Článek

Devětašedesátiletý britský textař a libretista Rice je podepsán spolu s Andrewem Lloydem Webberem pod takovými muzikály, jako jsou Jesus Christ Superstar nebo Evita, a se členy švédské skupiny ABBA zase uvedl muzikál Chess.

Je však autorem libret i k takovým muzikálům, jako je Lví král, Aida, Kráska a zvíře nebo Čaroděj ze země Oz. V roce 1994 ho povýšila britská královna Alžběta do rytířského stavu a smí tak používat titul sir Timothy.

Show byla opravdu dobrá, moc se mi líbila

Do Ostravy dorazil v doprovodu Michaela Prostějovského, který do češtiny přebásnil většinu jeho libret, jen na pár hodin. Přijel proto, aby viděl muzikál Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, který se v roce 1968 stal prvním veřejně provedeným dílem dvojice Rice–Webber.

„Když se dozvím, že je někde na světě opravdu nějaká zajímavá show, samozřejmě rád přijedu. V tomto případě jsem se dozvěděl, že Michael Prostějovský dělá hezké verze mých děl, a tak jsem přijel,“ zdůvodnil Rice cestu do moravskoslezské metropole.

Po představení poděkoval hercům před doslova nabitým divadelním sálem, rozdal pár komplimentů a úsměvů, a odjel do Prahy.

„Show byla opravdu dobrá, moc se mi líbila,“ řekl Rice, který se před ostravským publikem projevil jako usměvavý dobrák.

Do divadla přišel v teniskách s vysvětlením, že drobná provokace nikdy neškodí. A na dotaz, jak by se líbilo ostravské provedení muzikálu za Atlantikem, odpověděl, že by se zřejmě setkalo s nepochopením. „Protože to bylo v češtině,“ usmál se na vysvětlenou.

Držitel čtyř Cen Tony a tří Oscarů pochválil i Prostějovského, jenž jeho dílo přebásnil do češtiny. „Musím říct, že není jednoduché Josefa přeložit, protože to je opravdu velmi náročné představení. Michael Prostějovský udělal opravdu velký kus práce, a to nejen na tomto muzikálu, ale i na mých dalších, které se v Čechách hrají nebo budou hrát, takže mu dlužím hodně peněz. A on mi dluží ještě víc,“ vykládal Rice se smíchem a prozradil, že za více než čtyřicet let viděl Josefa a jeho úžasný pestrobarevný plášť snad na všech kontinentech ve zhruba třech stech provedení. „Po dnešku ale jen jednou v češtině,“ ujistil.

V Čechách byl Rice v sobotu potřetí, v Ostravě poprvé. V roce 1998 zavítal na muzikál Evita do pražské Spirály. O třináct let později se vrátil na nové nastudování Jesus Christ Superstar, které uvedlo Hudební divadlo Karlín. Porovnávat nastudování jednotlivých muzikálů u nás nechtěl. „To se nedá porovnávat, všechny byly skvělé,“ prohlásil.

Zda dorazí i na premiéru Evity, kterou Národní divadlo moravskoslezské chystá na 20. března příštího roku, zatím nevěděl. „Určitě bych se chtěl přijet podívat, hlavně ale budu rád, když se Evita povede,“ popřál Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám