Hlavní obsah

Libor Kasík: Nový cirkus je stále ještě cenově dostupný

Právo, Jaroslav Špulák

V podkrkonošském Trutnově se letos již potřetí uskuteční festival nového cirkusu. Konat se bude v multifunkčním divadle Uffo, také v šapitó před ním i v ulicích města. Představí se na něm pět zahraničních a osm českých souborů. Festival nazvaný CirkUFF odstartuje v pátek 31. května a potrvá do neděle 2. června. Jeho ředitel Libor Kasík slibuje zajímavou podívanou.

Foto: archív Cirk-UFF

Libor Kasík přehlídku Cirk-UFF založil.

Článek

Jak se vlastně přehlídka souborů nového cirkusu objevila v Trutnově?

Souvisí to se začátkem existence multifunkčního divadla Uffo. Prostor byl otevřen na podzim roku 2010 a já do něho přicházel s myšlenkou vytvořit festival, který by byl vhodný přímo do těch prostor a současně do kulis města. Tenkrát jsem vymýšlel, jakým směrem by to mělo jít. O přesné podobě jsem ale ještě nebyl rozhodnut.

Snažíme se vybírat a zvát nejlepší soubory i ty, které jsou na začátku své špičkové kariéry

V první sezóně provozu multifunkčního centra jsme pozvali český soubor La Putyka. Jeho vystoupení mělo velmi kladnou odezvu a navíc se prostor Uffa ukázal být pro podobná představení výjimečně vhodný. Hraje se v něm na zemi, nikoli na pódiu, a vypadá to tedy trošku jako v aréně. Je v něm také vysoký strop a ve prospěch konání cirkusových představení hraje i řada dalších věcí. Brzy po vystoupení La Putyky padlo rozhodnutí uspořádat festival nových cirkusů. V té době byl jenom jeden, Letní Letná v Praze.

Co je na novém cirku tak fascinujícího?

Představení mají dramatickou stavbu. Lze v nich lépe či hůře nalézt dějovou linku, přičemž výrazové prostředky zůstávají cirkusové. Je obdivuhodné, že lze takto připravit představení, které je umělecky vysoce hodnotné a přitom velmi atraktivní. Myslím si, že je to jedinečná věc. Při návštěvě takového vystoupení už nevystačíte s tím, že obdivujete pouze akrobatické nebo žonglérské prvky.

Nové cirky jsou dnes v Evropě nesmírně populární. Jsou pro vás, jako pro pořadatele, jejich představení cenově dostupná?

Není to žádná legrace, ceny jsou opravdu vysoké. Na druhou stranu si myslím, že žánr nový cirkus není ještě na takové výši, aby byl pro českého pořadatele nedostupný. Snažíme se vybírat a zvát nejlepší soubory i ty, které jsou na začátků své špičkové kariéry.

Vystoupení na našem festivalu se konají na třech místech. V prostoru Uffo, ve stanu před ním a v ulicích. Placených představení je jen část. Většina se odehrává venku a tam jsou přístupná zdarma. Naštěstí jsme schopni dosáhnout na dotace od ministerstva nebo města, a to nám umožňuje pozvat na festival opravdu dobré soubory. Mimochodem, pokud jde o představení, na která prodáváme lístky, jsou si schopná na sebe vydělat.

Která představení bude možné navštívit letos?

Je těžké vyzdvihnout jen některá. Výborná bude ale například show francouzského souboru La Meute. Nemohu také nezmínit soubor Cirk La Putyka, který v Trutnově představí své poslední představení Risk, jež vzniklo v rámci mezinárodního projektu Lacrimae, na němž La Putyka spolupracovala s dalšími špičkovými soubory.

Z představení, která se budou konat venku, nelze opomenout Shake, Shake, Shake belgickošpanělského uskupení Paki Paya, jež na diváky působí přímo euforicky. Výborná je také Plovárna od Bratrů v triku, což je český cirkus, který se v tomto představení nechal inspirovat Rozmarným létem. Myslím, že se to velmi podařilo. Hrát se bude ve stanu.

V rámci spolupráce s festivalem Rock for People u nás vystoupí britská skupina Blaas Of Glory. Ta se k nám náramně hodí.

Vstupenky na představení jsou ještě k dostání?

Nejsou už jen na vystoupení La Putyky. Na další ano, i když jich už moc není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám