Hlavní obsah

Letní filmová škola přivítá Vorlíčka i kameramana vítězného snímku z Cannes

Uherské Hradiště

Návštěvníci Letní filmové školy v Uherském Hradišti se letos mohou těšit na řadu zajímavých hostů. Tradiční akci pro milovníky filmu, která se letos uskuteční od 24. července do 2. srpna navštíví například kameraman vítězného snímku letošního filmového festivalu v Cannes Christian Berger, íránsko-rakouský režisér Houchang Allahyari, český režisér Václav Vorlíček či švédská herečka Marika Greenová.

Foto: Věra Míšková, Právo

Letní filmová škola přivítá režiséra populárního seriálu Arabela Václava Vorlíčka. Na snímku s královským kostýmem Vlastimila Brodského

Článek

Christian Berger je dvorním kameramanem mezinárodně úspěšného režiséra Michaela Hanekeho - režiséra vítězného snímku na festivalu v Cannes Das weisse Band (Bílá stuha). Na Letní filmové škole Berger představí autorský inovativní systém svícení, z něhož vychází jeho specifický kamerový styl. Kromě toho zájemci budou moci spatřit výběr ze společných filmů Bergera a Hanekeho.

Jedním z vrcholů bohatého programu Bergera v Uherském Hradišti bude také unikátní dvojprojekce jeho experimentálního dokumentu Etnické idyly věnujícímu se jugoslávskému válečnému konfliktu. Při jeho zpracování využil již mírně pozapomenuté možnosti polyekranu.

Íránsko-rakouský režisér Houchang Allahyari bude hostem filmové sekce Import/Export. Osobně zde uvede kolekci snímků na téma imigrantské problematiky současného a nedávného Rakouska.   

S Vorlíčkem přijede i Janžurová

Program Letní filmové školy slibuje i uvedení rozsáhlé tvorby českého režiséra Václava Vorlíčka. Návštěvníci se mohou těšit na jeho parodii na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii?, komedie Pane, vy jste vdova!, Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, Což takhle dát si špenát i Jak utopit doktora Mráčka. Vorlíček se divákům festivalu představí i při besedě na téma Herectví v bláznivé komedii, sekundovat mu bude herečka Iva Janžurová.

Švédská herečka Marika Greenová uvede v rámci festivalu svůj filmový debut - kriminální drama s názvem Kapsář. V rámci půlnoční projekce pak také erotický kult Emmanuelle. Společně s režisérem Christianem Bergerem Greenová představí jeho snímek Hanna Monster, Liebling, ve kterém ztvárnila hlavní roli.

Letní filmová škola se řadí mezi největší akce tohoto druhu v tuzemsku. Nejde však o festival v pravém slova smyslu, ale o kombinaci vzdělávání a festivalu jako takového. Každoročně se zde akredituje okolo 5000 lidí. Letos se koná její 35. ročník a stejně jako v předchozích letech nabízí kromě filmových představení i řadu koncertů, divadelních představení a tvůrčích dílen. Mezi letošní nejvíce očekávané akce doprovodného programu patří například koncert americké písničkářky Susanne Vegy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám