Hlavní obsah

Leslie Nielsen z Bláznivé střely slaví osmdesátiny

Novinky, Stanislav Dvořák

Muž, který se stal hvězdou příliš pozdě. Tak by se dala s nadsázkou popsat kariéra herce Leslieho Nielsena, který oslaví 11. února osmdesáté narozeniny. Snad nikdo jiný ze sebe nedokáže udělat naprostého idiota tak geniálně jako Nielsen, který exceloval v Bláznivých střelách či ve filmu Připoutejte se, prosím.

Článek

Leslie Nielsen má za sebou desítky filmových a televizních rolí a patří k největším komikům druhé poloviny minulého století. Známý je z filmu Připoutejte se, prosím (Dr. Rumack), považovaného za nejlepší crazy komedii v historii, nebo z několika dílů Bláznivých střel, Drákulovin, Pana Magora a řady dalších filmů.

Málo se ví, že Nielsen hrál už v 60. a 70. letech vážné filmové role, ale stále nemohl prorazit do "první ligy". Objevil se i v mnoha seriálech, třeba v Columbovi, To je vražda, napsala či v MASH.

Když mu bylo 54 let, přišli Jim Abrahams, David Zucker a Jerry Zucker s Připoutejte se, prosím. Film s absurdním dějem a dialogy na palubě ohroženého letadla se stal kultem a Nielsenova kariéra nabrala nový směr.

Nikdo nedokázal pronášet naprosté nesmysly s tak vážným výrazem jako Nielsen, ať už jako poručík Drebin (No, postříleli jsme spoustu lidí a bylo to prima, ale dneska jdu do důchodu...) nebo Dr. Rumack (Kapitáne, kdy přistaneme? To nemůžu říct. Mně ano, jsem lékař!). Právě tuto sobotu vysílá Prima jednu z jeho pozdějších komedií Drákuloviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám