Hlavní obsah

Leonardo da Vinci byl gay a podivínský outsider, líčí chystaný seriál

Novinky, Stanislav Dvořák

Nový seriál Leonardo chystají scenárista Steve Thompson a hlavní showrunner (něco mezi producentem a autorem, pozn. aut.) Frank Spotnitz. Renesanční génius byl podle nich homosexuální outsider. Nejde o novou myšlenku, o umělcově sexuální orientaci se spekulovalo vždy.

Foto: Archiv, Právo

Da Vinciho autoportrét

Článek

“Byl to ve své době skutečný outsider, nelegitimní dítě, gay, vegetarián a ještě levák,“ uvedla Eleonora Andreattaová ze společnosti RAI. Odráží to i kniha Leonardo da Vinci od amerického autora Waltera Isaacsona.

Novou osmidílnou sérii produkují firmy Big Light Productions a Lux Vide, má být prvním společným projektem takzvané Alliance, což je skupina evropských televizí (italská RAI, německá ZDF a France Televisions). Spoluprací chtějí čelit síle amerických gigantů typu Netflix.

Foto: monografie Veroneseho

Leonardo da Vinci a jeho Poslední večeře Páně v refektáři kláštera Santa Maria delle Grazie v Miláně.

Příběh nebude vyprávěn z pohledu Leonarda, ale obyčejné dívky Kateřiny, která byla jeho modelkou. Každý díl se má zaměřit na jedno mistrovské dílo, ale hlavně prý půjde o zkoumání duše samotného umělce. Leonardo da Vinci je znám jako malíř, mezi nejslavnější díla patří Mona Lisa a Poslední večeře Páně, ale měl i jiné zájmy. Studoval například anatomii, přírodu a techniku, navrhoval různá počítadla, vozidla, létající stroje a zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám