Hlavní obsah

Legendární soulové vydavatelství Stax se vrací

Novinky, Stanislav Dvořák

Nahrávky amerického labelu Stax z 60. a 70. let patří k nejslavnějším a nejvlivnějším v hudební historii. K jeho hvězdám patřili Isaac Hayes, Otis Redding a spousta dalších. Původní Stax před lety zkrachoval, ale nový majitel značky hodlá obnovit její slávu a přebírá pod svá křídla nové umělce - vrátit se má i Hayes, kterého zná mladší generace především jako šéfa ze South Parku.

Článek

Ačkoliv byl Stax jedním ze dvou nejvýznamnějších vydavatelů soulu, založil ho bělošský milovník country Jim Stewart. V roce 1959 se usadil ve starém kině v Memphisu a odstartoval tak jeden z velkých příběhů hudební historie. V sedmdesátých letech se však dostal do finanční krize, která firmu pohřbila a v dnešní době stojí na místě vydavatelství unikátní muzeum soulu.

"Stax představoval skvělé splynutí muziky a kultur. Byl na jihu tvůrčím domovem pro bílé i černé ve velmi těžké době," říká současný majitel labelu Roger Smith z Concord Music Group. Vyvinul se tam specifický "jižanský" zvuk, který se lišil od slavného a mnohdy dost komerčního Motownu, kde se proslavil Steve Wonder i Michael Jackson se svými bratry z Jackson 5.

Aranžovali jsme v hlavě

"Písničky nemusely být napsané, zaranžovali jsme si je v hlavě. Prostě jsme si řekli nebo zabroukali, co chceme, a pak jsme to zahráli," vypráví kytarista Steve Cropper z kapely Booker T. and the MGs, která nahrávala téměř se všemi zpěváky ze Staxu.

Jejich aranže byly většinou méně uhlazené, místo sladkých ženských backgroundových vokálů se použivaly spíše hluboko posazené saxofóny nebo třeskuté trumpety.

Otis Redding - Sittin' On The Dock Of The Bay

Z historie labelu Stax

1957 - Jim Stewart začal nahrávat v garáži country písničky pod značkou Satellite Records

1959 - Stewart se se svou sestrou Estelle Axtonovou stěhuje do bývalého kina v Memphisu a zakládá Stax (název se skládá ze jmen Stewart a Axton)

1965 - do firmy přichází duo Sam and Dave

1967 . Stax vyjíždí na první turné do Evropy

1968 - vychází legendární Sitting on the Dock of the Bay od předčasně zemřelého Otise Reddinga

1971 - z Isaaca Hayese se stává megahvězda, když vydá hudbu k filmu Shaft - získává Grammy i Oscary

1975 - Stax krachuje

2003 - na místě původní budovy vzniká první muzeum soulu na světě

Stax nedávno vydal 2CD slavných hitů nazvané 50th Anniversary Celebration a chystají se další nahrávky. Společnost Concord Music Group nyní podepisuje smlouvy s novými mladými umělci. Roger Smith má velké plány. "Bude jich stále více, bude to velmi aktivní vydavatelství," slibuje nástupce Jima Stewarta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám