Hlavní obsah

Legenda grunge Mudhoney se vrací do Prahy

– Praha

Jedni z klíčových představitelů stylu grunge, než se stal na počátku devadesátých let komerčně úspěšným, jsou američtí Mudhoney, kteří ve středu vystoupí v pražském Lucerna music baru v rámci turné k novému albu Vanishing Point a k oslavám 25 let existence.

Článek

Mudhoney stáli u zrodu grunge a pomohli k prosazení tohoto stylu, i když nebyli jedinou kapelou, kterou v druhé polovině osmdesátých let fascinoval hutný zvuk, těžkotonážní riffy a houkání zkreslených kytar. Mudhoney vznikli v roce 1988, když zpěvák a kytarista Mark Arm a další kytarista Steve Turner opustili jednu z prvních grungeových kapel Green River, v níž působil i zakladatel Pearl Jam Stone Gossard.

Právě Mudhoney, k nimž se přidal bubeník Dan Peters a baskytarista Matt Lukin, ale jako jedni z prvních představitelů prorazili s EP Superfuzz Bigmuff a singlem Touch Me, I am Sick, který vydali u tedy krátce působící firmy Sub Pop. Otevřeli tak cestu dalším představitelům žánru, včetně Nirvany, která také začínala u Sub Popu, kde vyšlo její nejdůraznější debutové album The Bleach.

I když Mudhoney nebyli nikdy tak populární jako jiní představitelé grunge, v roce 1992 podepsali smlouvu s pobočkou koncernu Warner Music Reprise, kde vyšla v devadesátých letech jejich tři alba Piece Of Cake, My Brother Cow a Tomorrow Hit Today.

Když grunge na konci devadesátých let ztratil svoji přitažlivost, odešel od Mudhoney Lukin, kterého nahradil v roce 2001 Guy Maddison. Kapela se současně vrátila k hutnějšímu původnímu pojetí i k firmě Sub Pop, kde vydala v novém tisíciletí čtyři desky.

V rámci večera vystoupí i další legenda, dohromady se pro jeden večer dali tuzemští Gnu. Celý večer zahájí australská garážová skupina The Treatment.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám