Hlavní obsah

Leander Rising: Maďarsky už nezpíváme

Právo, Šárka Hellerová

Maďarská metalová skupina Leander Rising vydala loni své debutové album Heart Tamer. Distribuováno bylo i na český trh. V úterý kapela CD pokřtí v pražském Hard Rock Café v rámci akce Spark Rock Party. Na otázky Práva odpověděl kytarista Attila Vörös.

Foto: Foto Sony Music

Maďarská kapela Leander Rising se představí v pražském Hard Rock Café. Attila Vörös druhý zleva.

Článek

V českých médiích se v souvislosti s vydáním vašeho alba objevil termín Nová vlna maďarského heavy metalu. Lze tak současné dění na maďarské metalové scéně označit?

Řekl bych, že nic takového jako nová vlna se v maďarském metalu neodehrává. Ale protože naše hudba má v Maďarsku kořeny a máme jisté ambice, troufáme si užívat tohle označení pro sebe.

Jakou roli v současném maďarském metalu hrají Leander Rising?

Doma jsme kapela na vzestupu, snad téměř na vrcholu. Nyní bychom rádi, kdybychom získali nějaký věhlas i v dalších zemích. Děláme maximum pro to, abychom se dostali k lidem v zahraničí a mohli s kapelou objíždět svět.

V čem je originalita hudby, kterou nabízíte?

Tkví právě v tom maďarském prvku. Máme v některých písních lehce lidové prvky, není to nic, čeho by se museli posluchači děsit, ale jisté elementy tam jsou. Jinak se snažíme dělat co nejpestřejší hudbu. Ta potřeba vychází z toho, že jsme původně měli hudebně velmi odlišné záliby. Zpěvák poslouchal pop, já jsem byl spíš na všechny ty tvrdší žánry.

Kapela Leander Rising vznikla poté, co jste kontaktoval Leandera Kötelese…

On v té době měl jednočlenný projekt s jedinou písní na internetu. Ta se jmenovala Bound To Belong. Líbila se mi, a tak jsem ho kontaktoval. Začali jsme spolupracovat. První opravdu společná píseň byla Heart Tamer, s ní jsme se rozrostli na dvoučlenný projekt. Já jsem pak odjel na turné s americkými Nevermore, a tak jsme trochu stagnovali. V mezičase se nám ale s Leanderem podařilo odehrát velmi úspěšný koncert v Budapešti, pročež jsme se rozhodli založit regulérní kapelu.

Zpíváte i v maďarštině?

Ano, tyto písně jsou z našich začátků. Později jsem byl dva roky koncertním členem kapely Nevermore. Tato zkušenost ve mně probudila touhu to s Leander Rising dotáhnout za hranice Maďarska. Proto jsme přešli k angličtině. Dnes už jsou pro nás maďarské texty minulostí. Na koncertech je nehrajeme, leda někdy doma v Maďarsku.

Co spojuje písničky na vašem loňském albu Heart Tamer? Má album příběh?

Nemá, co se týká našich textů, jsou to nezávislé kousky. Možná smysl některých skladeb vyzní podobně, ale nesouvisí spolu. Jsou o mnoha tématech, kromě politiky.

Jako koncertní kytarista americké kapely Nevermore jste poznal situaci na světové metalové scéně. Jakou zkušenost jste tím získal?

Dostal jsem se na vyšší úroveň, naučil se profesionalitě. Věc, kterou třeba hudebníci hodně podceňují, je dochvilnost. Být včas na koncertě a třeba i ve zkušebně. Jako člen Nevermore jsem viděl téměř celý svět. A získal jsem mnoho kontaktů, které nám nyní pomáhají.

Jaké kapely vás nejvíce inspirují a které obdivujete?

Těch je mnoho. Kdybych měl říct jen dvě, na prvním místě bude bez váhání Pantera. A musím jmenovat také Nevermore. Hraju je na kytaru snad odjakživa.

Reklama

Výběr článků

Načítám