Hlavní obsah

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu se stala Anna Vovsová

Praha

Vítězkou letošní Literární ceny Knižního klubu se stala Anna Vovsová s novelou Ladič. Prozaický debut o vině a trestu, udavačství a pomstě se prosadil v konkurenci rekordních 179 zaslaných rukopisů. Odměnou vítězce je vydání knihy, prémie 100 000 korun a skleněná plastika ve tvaru knihy. Cenu v úterý převzala od organizátorů soutěže v zaplněném Kaiserštejnském paláci na pražské Malé Straně.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Anna Vovsová s novelou Ladič

Článek

„Příběh sám je fabule, ale člověk nemůže psát to, co se ho netýká. Takže přefiltrovaně obsahuje to, co jsem vnímala a co mi přišlo důležité z věcí, které se tady děly,“ řekla  šedesátiletá autorka.

Literární cena Knižního klubu od roku 1995 otevírá tuzemským autorům cestu do světa profesionálních spisovatelů. Vítězný rukopis vybrala odborná porota ve složení prozaik Pavel Brycz, prozaička a filmová kritička Tereza Brdečková, prozaička Petra Soukupová, literární historik Pavel Janáček a člen představenstva Svazu českých knihkupců a nakladatelů Jiří Seidl. „Výborně napsaný příběh návratu do minulosti s mnoha nečekanými zvraty, kdy žádná z postav není na konci tím, čím se zdála na začátku,“ zdůvodnila rozhodnutí Brdečková.

Autorka ve své knížce vrací čtenáře do roku 2001, kdy hlavní hrdina Ivan přijíždí z emigrace do Čech. Ne však, aby se vrátil, ale aby překvapil svou matku a ve starém bytě oslavil její osmdesátiny. Ivan povolá Ludvíka, aby naladil matce klavír, jako to dělával kdysi. Vyhledá svou dětskou lásku Alici a oba chvíli předstírají, že je možné vrátit čas. Minulost ale nejde zkopírovat a přesadit do současnosti. Stejně jako ji nelze vytěsnit, utéct před ní na druhý konec světa nebo kamsi hluboko do svého nitra.

Pražská rodačka Anna Vovsová vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU, v letech 1982 až 1988 pobývala ve Francii, od roku 1988 průběžně pracovala na filmových a televizních scénářích. Působí rovněž jako pedagožka a překladatelka.

Literární cena Knižního klubu se nezaměřuje na už publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy. Díla vydaná díky Literární ceně Knižního klubu jako romány Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause a Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové získala ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Román Dva proti Říši Jiřího Šulce se stal v roce 2007 s více než 40 000 prodanými výtisky českým bestsellerem roku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám