Hlavní obsah

Laibach v Abatonu

– PRAHA

Ve středu večer vystupují v pražské Abatonu slovinští Laibach, kteří jsou na turné k výběrovému albu Anthems. Dvojité CD přináší dosud nevydaný materiál i nejznámější skladby a jejich remixy. Podle toho by měl vypadat i koncertní program.

Článek

Laibach si získali kultovní postavení na alternativní scéně v polovině osmdesátých let, když vydali desku Nova Akropola. Skupina přinášela osobitou koncepci vycházející z industriálu. Podstatnější však je její celkový koncept - Laibach přišli s originální myšlenkou, že popkultura a propaganda totalitních systémy manipulují masami velmi podobným způsobem. Tento aspekt ještě zdůraznily pomocí militantní image a pohráváním si se symboly.

Od desky Opus Dei, na níž se odklonily od typického temného úderného pojetí k ještě bombastičtějšímu, se věnovali i destrukci populární hitů, které posouvali do nového rámce. Z queenovské One Vision udělali Geburt Ein Nation s parafrází nacistických sloganů. Zájem o coververze  vyvrcholil na albu Let It Be, které natočili celé znovu.

Na počátku 90. let se snažili reagovat na desce Kapital na nástup techna a v podobném duchu natočili i desku NATO, kde reagovali i na novou politickou situaci, která v Evropě nastala po rozpadu východního bloku, i na válku v Jugoslávii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám