Hlavní obsah

Lábus a Kaiser zahájí Festival slovenské divadelní tvorby

Právo, rh

Inscenace Dona Quijota s Jiřím Lábusem a Oldřichem Kaiserem v hlavních rolích zahájí ve středu pětidenní Festival slovenské divadelní tvorby v pražském Divadle Kalich. Dramatizaci slavného Cervantesova románu si napsali "na tělo" Milan Lasica a Július Satinský, ale onemocnění a posléze smrt druhého z nich překazila uvedení jejich hry na scénu. Milan Lasica se poté rozhodl svěřit text jiné herecké dvojici.

Článek

Volba padla na Jiřího Lábuse (Don Quijote) a Oldřicha Kaisera (Sancho Panza), kteří na nastudování spolupracovali se slovenským režisérem Vladimírem Strniskem.

"O Donu Quijotovi máme zafixované povrchní představy stejně jako o Hamletovi. Don Quijote není jen pošetilost, bláznovství a nepraktický idealismus. To jsou jen prostředky. Don Quijote je poslání, apel, kříž, oběť... i blázen. Lidé tohoto druhu byli, jsou a budou druhým vždy k smíchu. Žijí s námi i v našem světě a nevím proč, jako by jich bylo stále víc," říká o Quijotovi režisér Strnisko.

Festival v Kalichu pokračuje ve čtvrtek českou premiérou taneční inscenace ...na Vaše hroby v provedení Slovenského divadla tance. Na motivy díla Borise Viana Naplivu na vaše hroby ji vytvořil slovenský choreograf a režisér Ján Ďurovčík a poprvé byla úspěšně prezentována v roce 2001 v Courtyard Gallery v New Yorku.

Milan Lasica, Kamila Magálová, Zdena Studénková, Miro Noga a další přední slovenští herci vystoupí ve dvou komediích z repertoáru Štúdia L+S Vtedy na Jamajke a Čo zostalo z lásky. Festival zakončí 5. 11. další česká premiéra, k níž se spojily dva vynikající slovenské folklórní soubory Zlaté husle a Lúčnica.

Reklama

Výběr článků

Načítám