Hlavní obsah

Kytarový mág Jimi Hendrix by se dožil pětasedmdesátky

Před pětasedmdesáti lety, 27. listopadu 1942, se v americkém Seattlu narodil legendární kytarista, zpěvák a skladatel Jimi Hendrix. Král elektrické kytary, kterého hudební časopis Rolling Stone v roce 2011 vyhlásil nejlepším kytaristou historie, zemřel ve věku pouhých 27 let.

Foto: Profimedia.cz

Jimi Hendrix

Článek

Johnny Allen Hendrix, jak znělo hudebníkovo rodné jméno, proslul bravurou, s níž ovládal svůj nástroj, i odvahou experimentovat se zvukem. Ačkoliv na vrcholu slávy strávil pouhé čtyři roky, stačil si vybudovat reputaci jednoho z nejvlivnějších hudebníků své doby, což je o to pozoruhodnější, že byl kytaristou samoukem, a dokonce neuměl hrát z not.

Svou hudební kariéru zahájil Hendrix v šedesátých letech minulého století v doprovodných kapelách amerických rokenrolových hvězd, jakými byli například Little Richard či B. B. King. Od roku 1966 vystupoval buď samostatně, nebo se skupinou Jimi Hendrix Experience. Hendrix se nejprve prosadil v Británii, kam odjel v roce 1966. O rok později jej na doporučení Paula McCartneyho pozvali organizátoři hudebního festivalu v Monterey, na kterém si Hendrix podmanil i americké publikum. O dva roky později už byl hlavní hvězdou legendárního Woodstocku, který uzavřel americkou hymnou, znetvořenou na protest proti válce ve Vietnamu.

Foto: Profimedia.cz

Jimi Hendrix

Hned první album kapely Jimi Hendrix Experience nazvané Are You Experienced z roku 1967 i dvojalbum Electric Ladyland (1968) jsou dodnes řazena mezi nejlepší v rockové historii. Obsahují hity jako Foxy Lady, Hey Joe, Purple Haze, Crosstown Traffic a Voodoo Chile.

Ke smůle své i svých fanoušků měl Hendrix slabost pro různá narkotika. V polovině září 1970 byl v Londýně nalezen mrtev. Podle lékařské zprávy se udusil po požití velkého množství alkoholu a prášků na spaní. Dodnes se ale spekuluje, zda se nejednalo o sebevraždu, či dokonce vraždu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám